Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Saftig sockerfri apelsinkaka

3 kommentarer

Apelsinkaka utan vanligt socker

Nu börjar det bli tid för apelsiner. Varför inte baka en god apelsinkaka? Det här är en härligt saftig kaka med sötningsmedel istället för vanligt socker. Sockerkakor som bakas med sötningsmedel istället för socker blir inte lika pösiga, så välj gärna en lite mindre form än den vanliga. Jag har  en sockerkaksform som är på 1,2 liter, den passar jättebra till den här kakan – den blir faktiskt riktigt hög trots att den inte innehåller vanligt socker!

Vispa 3 ägg pösiga. Rör ner 1-1½ dl sötningsmedel (Canderel, Hermesetas eller någon annan sort) och blanda. Smält 75 g smör och tillsätt 1 dl färskpressad apelsinsaft. Koka upp blandningen och häll den i äggsmeten. Blanda 3½ dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och rivet skal av 1 apelsin och rör ner i smeten. Grädda i smord och bröad form på nedersta falsen i 175 grader i ca 35-45 minuter. Låt svalna och stjälp upp.

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

3 thoughts on “Saftig sockerfri apelsinkaka

  1. Pingback: Matmammans huskur i Expressen | Matmammans Blogg

  2. Hej! Tittade just in på din blogg av en slump och såg då detta recept. Skulle bli jätte glad om det kom fler sockerfria recept. Har nämligen en morfar som är diabetiker och jag kan aldrig komma på vad man ska baka till honom, för trotts allt lever det ju en gottegris i oss allihopa.

    Gilla

    • Jag kommer kontinuerligt att lägga ut sockerfria recept på bloggen, eftersom även jag har diabetiker i familjen. Sök på sockerfritt under kategorier så hittar du redan nu en hel del recept, som chokladbollar, trifle, lingonkaka, prästgårdsringar (småkakor) och lättgjorda sockerfria bakelser gjorda på färdigköpta mufinns (men med länk till sockerfritt muffinsrecept för den som vill baka själv). Mer recept kommer efter hand!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s