Saftig sockerfri apelsinkaka

Apelsinkaka utan vanligt socker

Nu börjar det bli tid för apelsiner. Varför inte baka en god apelsinkaka? Det här är en härligt saftig kaka med sötningsmedel istället för vanligt socker. Sockerkakor som bakas med sötningsmedel istället för socker blir inte lika pösiga, så välj gärna en lite mindre form än den vanliga. Jag har  en sockerkaksform som är på 1,2 liter, den passar jättebra till den här kakan – den blir faktiskt riktigt hög trots att den inte innehåller vanligt socker!

Vispa 3 ägg pösiga. Rör ner 1-1½ dl sötningsmedel (Canderel, Hermesetas eller någon annan sort) och blanda. Smält 75 g smör och tillsätt 1 dl färskpressad apelsinsaft. Koka upp blandningen och häll den i äggsmeten. Blanda 3½ dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och rivet skal av 1 apelsin och rör ner i smeten. Grädda i smord och bröad form på nedersta falsen i 175 grader i ca 35-45 minuter. Låt svalna och stjälp upp.

4 kommentarer

 1. […] Matmammans Blogg Om mat och bakning, med matglädje i fokus Gå till innehåll HemAdventsbaketÖkensandBruna brödEngelsk fruktkakaGammaldags mjuk pepparkakaGingersnaps – amerikanska ingefärskakorKolakakor som lätt kan bli bondkakorLussekatterMjuk pepparkaka för mångaPanettone – en italiensk klassiker!PrästgårdsringarUppåkrakakorDen goda julenJulens desserter, bakverk och matbrödMatmammans enkla ostkakaGotländsk saffranspannkakaJulens goda limporRis à la MaltaTomtegröt – inte bara för tomten…Julens goda matJulbordets läckraste gröna…Julkalkon på skotskt visKlassisk senapsgriljering till julskinkanLeverpastejMamma Alices goda julköttbullarMormor Elins aladåb på grisfötterRimmad oxtunga – en av julens finaste delikatesserSnabb och lättlagad rotfruktslådaJulgodisGodaste knäcken kokar du med messmör!KnäckLjuvliga romkulor till julens gottebordMozartkulorVit ischokladHalloweenFestlig köttfärs som räcker till mångaHelgens vegetariska pumpasoppaIrländsk Halloweentradition; ColcannonKryddiga kycklingvingar på amerikanskt visLakritsfudgeLäcker sallad på pumpaPumpapajRostade pumpakärnorSaftigt pumpabrödSmakrika minipajer till HalloweenfestenHusmanskostFläsk med löksåsFläsklägg med surkål och knödelFläskpannkakaGrytstekt kyckling med potatis och pressgurkaIsterband med stuvad potatisKålsoppa med frikadellerKöttfärslimpa med potatis och gräddsåsKlassisk äppelkrämMannagrynspuddingMormors klassiska köttsoppa med eller utan klimpPepparrotsköttRotmos och fläskläggStuvade ärter – klassisk husman som är jättegott till korv!Stuvade makaroner – en svensk klassiker!Underbar ugnsomelett med svampstuvningKanelbullens dag 4 oktoberLänkpartnersMidsommarNär plånboken är tunn…Baked Beans som i New EnglandColcannonGodaste kycklinggrytan är både billig och lättlagad!Het och värmande MulligatawnyMustig, välsmakande gulasch för alla smaker!Nudelwok på Charlies visOmelett på det du har i kyl och skafferiPannkakor till vardags eller fest!Påskens goda matCharlies ceviche med räkor och sillEaster Egg SaladFrasig spenatpaj på grekiskt visHallonkaka med kardemummaInlagd sill på klassiskt visMormor Elins stuvade äggPåskalammetPåskägg i alla färger…Påskens läckra tårta – med eller utan socker!PåskmarillSmörgåsar från när och fjärranFrukostmacka på GI-visKlassiska snittar med goda påläggLondon City ToastMedianochesVarm sardinsmörgås till kvällsteetStudentmottagning för alla plånböckerGrillspett med tillbehör till studentmottagningen och sommarens festerKycklingspett med sataysåsSmörgåstårtaHärlig tårta med ostkräm och druvorKalastårta för alla plånböckerVegansk smörgåstårta – inte bara för veganer!Tårtor av alla de slag”Levande” frukttårta på veganskt visNonstoptårtaPrinsesstårtaRed Velvet CakeStudentens goda frukttårta blir lätt diabetesvänlig!Underbar jordgubbstårtaVegansk jordgubbstårtaOm migMatmammans goda vetebullar ← Saftig sockerfri apelsinkaka […]

  Gilla

 2. Hej! Tittade just in på din blogg av en slump och såg då detta recept. Skulle bli jätte glad om det kom fler sockerfria recept. Har nämligen en morfar som är diabetiker och jag kan aldrig komma på vad man ska baka till honom, för trotts allt lever det ju en gottegris i oss allihopa.

  Gilla

  • Jag kommer kontinuerligt att lägga ut sockerfria recept på bloggen, eftersom även jag har diabetiker i familjen. Sök på sockerfritt under kategorier så hittar du redan nu en hel del recept, som chokladbollar, trifle, lingonkaka, prästgårdsringar (småkakor) och lättgjorda sockerfria bakelser gjorda på färdigköpta mufinns (men med länk till sockerfritt muffinsrecept för den som vill baka själv). Mer recept kommer efter hand!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s