Soul Food för kropp och själ

Soul food i massor, som den serveras i Harlem

Det hörs redan på namnet; soul food är mat för både kroppen och själen. Enkelt, ofta billigt, och alltid tillagat med hjärta och med finess. Ursprunget har den i den amerikanska södern men själva begreppet soul food är lite nyare och antas härstamma från början av 1960-talet.

Första gången jag kom i kontakt med soul food var för flera år sedan, när jag vistades i USA. Majsbröd, black eye-bönor, risrätter av alla de slag, massor av olika kycklingvarianter, macaroni and cheese… Och efterrätterna ska vi bara inte tala om; brödpudding med russin och kanel, pecanpaj, sötpotatispaj… Det vattnas i munnen för mindre!

När man vill laga soul food hemma tycker jag att det passar att ordna en anspråkslös buffé, med några olika rätter att välja mellan. Eftersom ingredienserna ofta är billiga kan man ju kosta på sig lite mer.

Kyckling och okra – klassiska inslag i en soul food-buffé!

Macaroni and cheese gör du enkelt genom att helt enkelt koka en god ostsås till vanliga kokta makaroner. Till fyra portioner brukar jag smälta 3 msk smör, röra ner ½ dl vetemjöl och sedan späda med 5 dl mjölk eller gräddmjölk, lite i taget. Salta och peppra och så i med 100 g riven ost, gärna cheddar. Ännu godare blir ostsåsen om man dessutom tillsätter en påse cheddardip-pulver (Old El Paso har en jättegod sort!). Man kan också tänka sig lite hackad inlagd jalapeño om man vill ha lite hetta. Rör ner makaronerna i såsen och gratinera gärna en stund i ugnen, med ytterligare lite ost över.

Manna’s i Harlem, strax intill kända Apollo Theatre på 125th street

Olika varianter av kyckling är också klassiskt, som dessa friterade kycklingbitar. Till fyra personer behövs:

1 kg kycklingdelar (gärna vingar!)
1½ dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 tsk salt
svartpeppar
majsolja till fritering

Skölj kycklingbitarna och torka dem torra med hushållspapper. Lägg dem i en form och häll över mjölken. Låt stå i kylen i en kvart eller så.

Blanda mjöl, salt och peppar i en plastpåse. Stänk också gärna i några droppar Lousiana hot sauce och kanske en gnutta vinäger. Lägg i några kycklingbitar åt gången och skaka om så att alla bitar täcks.

Doppa varje kycklingbit i mjölken från formen och därefter i mjölet igen, då får du en dubbelpanering som hjälper till att göra kycklingen riktigt frasig och god.

Häll olja i en kastrull eller en stor stekpanna – det ska bli några centimeters djup och hetta upp varsamt. När oljan är het lägger du i kycklingbitarna med skinnsidan ner. Sänk värmen och låt bitarna långsamt bli gyllenbruna. Vänd dem en gång och fortsätt sedan friteringen tills ytan är knaprig – det tar ungefär en halvtimme. Låt kycklingen rinna av på hushållspapper innan du serverar.

Ett gott potatismos är självskrivet på soul food-buffén!

Ett gott ris på soul food-vis får du om du kokar 4 portioner ris i grönsaksbuljong och blandar med en burk avrunna bönor av något slag, gärna svarta. Lite salt, peppar och paprikakrydda blir perfekt kryddning. Potatismos är också ett enkelt och gott tillbehör, gärna blandat med lite parmesan och knaperstekta baconstrimlor. Här finns ett gott recept!

En underbart god brödpudding lagar du enkelt med brödkanter, ett paket russin och en gräddig äggstanning. Riv 5-6 skivor vitt bröd i bitar och lägg i en ugnsform. Strö över socker och kanel efter smak, samt ett par nävar russin. Har du rom eller whisky hemma kan du gott stänka över en liten skvätt – då blir det ännu godare.

Gör en äggstanning på 2 ägg och 2 dl gräddmjölk, en pytteliten nypa salt och ett par teskedar vaniljsocker. In i mitten av ugnen på 200 grader tills puddingen får gyllengul färg och äggstanningen har stelnat. Vill du kan du servera med vaniljsås eller halvsmält vaniljglass till.

Samma soulfyllda överdåd som i Harlem är kanske svårt att åstadkomma hemma – men några få rätter räcker väl för att få till den rätta känslan!

Variationerna är oändliga när det handlar om soul food, och för den som är intresserad finns en mängd bra engelskspråkiga sidor med massor av fantastiska recept, tips och råd. Kolla in The Soul Food Cookbook, till exempel eller Chitterlings. En annan bra sida är Soul Food online. Det finns även ett par svenska sidor som inte går av för hackor, till exempel denna. Så prova själv – du kommer inte att ångra dig!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s