Mormors klassiska köttsoppa med eller utan klimp!

Nu kommer hösten och det förknippar jag med soppmiddagar. Det finns ingenting som slår att koka en härlig soppa till middag! En av de finaste soppor jag vet är den klassiska köttsoppan – den minner om barndomens enkla men rustika måltider och gör gott för både magen och själen!

Så här kokar du en klassisk köttsoppa på mormors vis. Receptet blir bra för 6-7 personer, men har du ett mindre hushåll går det ju utmärkt att spara överbliven soppa i kylen en dag eller två eller frysa in för kommande soppluncher.

Ca 1 kg benfritt nötkött (eller 600-700 g benfritt plus några hekto oxsvans)

Ca 2,5 l vatten

En dryg matsked salt

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

4-5 morötter

1 stor purjo (eller 2 gula lökar)

3 palsternackor

1 bit rotselleri (inte för stor, för sellerismaken är ganska dominant – och den som inte gillar selleri kan utesluta den helt)

2-3 buljongtärningar (grönsaks, kött eller oxbuljong)

1 burk konserverade ärter

generöst med persilja

Koka upp vattnet och lägg i köttet. Skumma innan du saltar och häller i pepparkornen, buljongtärningarna och lagerbladen. Låt köttet koka i 1½ – 2 timmar så det blir mört och fint.

Ta upp köttet ur grytan och sila buljongen. Skala och skiva (eller hacka) rotsaker och lök och låt koka i buljongen i 15-20 minuter. Skär köttet i

Husmansmiddag för höstliga dagar!

mindre bitar och lägg ner i soppan och häll i de konserverade ärterna (gärna med spadet) och rejält med finklippt eller hackad persilja. Smaka av med salt och peppar och servera med mjölk eller lättöl, och knäckebröd eller en god limpa med stark ost.

Den som vill gör det hela ännu lite festligare och vispar ihop en klimp till  soppan. Det gör du enkelt så här:

Vispa ihop 2 ägg med 2 dl mjölk. Tillsätt 5 dl mjöl och 2 tsk salt samt 1 tsk strösocker – blanda lite i sänder för den färdiga klimpsmeten ska vara lite lös och kladdig.  Lägg matskedsstora klimpar i kokande buljong och koka tills de flyter upp till ytan.  Lägg klimparna i soppan eller i en skål och ställ på bordet så att var och en kan ta för sig själv.

Alternativt kan man koka klimpen direkt i köttsoppan men då blir soppan lätt lite grumlig. Det har förstås ingen betydelse för smakens skull så gör som du tycker verkar enklast och bäst!

Tips! Klimp kan bli en god måltid i sig, med en mustig köttbuljong till – något att prova för den som har ont om tid men ändå vill unna sig en riktig husmanslunch!

Smaklig måltid!

22 kommentarer

 1. Stämmer 2,5dl vatten? Ska det inte vara 2,5 liter – annars blir det nog ingen soppa kvar när köttet kokat i 2 timmar.

  Gilla

  • Det finns nog en mängd olika uppfattningar om vad en riktig ”klimp” är, Roland. Den klimp som serveras till bl a köttsoppa och buljong enligt vissa värmländska mattraditioner innehåller inte potatis överhuvudtaget. Men det finns mängder av klimprecept som innehåller potatis. Man kan också göra klimp med eller utan ägg. Det är med andra ord helt omöjligt att säga vad som är riktig klimp och inte, för det finns nästan lika många olika ”klimpar” som det finns kockar!

   Gilla

 2. Men kära söta rara jösses anåda!
  Burkärter?!?!?
  Min mor använde bara burkärter, och det var anledningen till att jag i drygt trettio år trodde att jag hatade gröna ärter! Nu vet jag att jag älskar gröna ärter, men det ska vara färska eller färskfrysta, och de ska behandlas med yttersta varsamhet!
  När min köttsoppa är ätfärdig, häller jag en handfull frysta ärter i botten på varje tallrik, och därpå soppan. Sen är det bara att vänta någon minut, och voila! God soppa med vackra gröna och smått knapriga ärter! Omnomnom!
  Persiljerötter är förresten gott att lägga till bland rotsakerna. Soppa är mums!

  Nu ska jag ge mig på din colcannon!

  Gilla

  • Jag använder faktiskt aldrig färska ärter just till köttsoppa. Min mor använde nämligen också alltid burkärter till just köttsoppa och det var en av anledningarna till att jag alltid har älskat konserverade ärter. I redd grönsakssoppa, ängamat, använde hon naturligtvis alltid färska ärter – vilket för övrigt är en av anledningarna till att jag alltid har älskat även dessa 🙂

   Gilla

  • Klart det ska vara persilja i!!! Annars blir det inte alls samma soppa! Tack för att du påpekade det, jag hade helt enkelt glömt att skriva in det!

   Gilla

 3. Hej,du matglade,ett kompliment till din köttsoppa…………. märjben för att få en mer fyllig smak och att sen få peta ur märjen till klimpen, ser kanske lite grå och tråkig ut men wow vilken smak.

  Gilla

  • Utmärkt förslag! Mormors köttsoppa lagades ju ursprungligen på kött som var styckat med benen kvar – innan livsmedelsproducenterna kom på den geniala idén att mata kor med döda kor och därmed orsakade galna kosjukan – så märgben kommer definitivt att ge en ännu mustigare och godare soppa! Tack för tipset!

   Gilla

  • Ja jag brukar koka köttet helt, och sen dela det i mindre bitar -1-2 cm blir fint. Du kan givetvis också använda grytbitar, då blir koktiden lite kortare. Även dessa kan då delas i mindre bitar efter kokningen.

   Gilla

 4. Av ovan recept blir det en strålande soppa.
  Tillsätt gärna ett ”stänk” vinäger så, tycker jag, att det blir ett uns bättre

  Gilla

 5. Denna soppa har stått å puttrat på spisen hela förmiddan……!

  Nu ska den få stå å dra lite, ett par timmar eller så. Sen tänkte jag bjuda min hustru , till kvällsmat, hon älskar soppor, av olika slag (speciellt om jag har lagat dom) !
  Tack för ett underbart recept !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s