Saint Patrick’s Day: Irish Soda Bread

Irish Soda Bread är en klassiker, ett av få bakpulverbröd som faktiskt är lika gott som bröd som bakas med jäst. Det passar perfekt till en härlig köttgryta, som Irish Stew, eller till den här underbart goda lammsoppan.

Irish Soda Bread

Knepet här är att använda både bikarbonat och bakpulver. I originalreceptet ska det vara kärnmjölk, men det är ju inte så lätt att få tag på i Sverige, så jag brukar helt enkelt syra mjölken själv. Tillsätt 1 tsk ättika eller pressad citron per 2 1/2 dl mjölk och du får en alldeles lagom syrlig mjölk som sätter fart på bikarbonatens jäskraft. Du kan också använda lättfil men jag tycker att den syrade mjölken ger ett godare bröd. Till ett rejält bröd behövs:

1 l vetemjöl special
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
ca 5 dl syrad mjölk (se ovan)

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna, antingen i bunke eller i matberedare. Tillsätt mjölken lite i sänder (det kan vara så att du inte behöver använda allt) tills du får en deg som släpper kanterna. Knåda den smidig och forma till en rund eller oval bulle. Skåra den, antingen med ett ”X” om du gör den rund eller med några snitt på diagonalen om du har en oval bulle.

Lägg bullen på en bakplåtpappersklädd form och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter, tills brödet är helt genomgräddat och har fått vacker färg.

Soda Bread i Crock Pot

Du kan också baka brödet i din Crock Pot. Olja då grytan med smakneutral olja och klä den med ett bakplåtspapper, en bit upp på kanten. Sätt locket antingen lite på glänt eller med en kökshandduk under. Sätt på högsta effekt och baka brödet i ca 3 timmar. Låt vila en stund i grytan innan du försiktigt lyfter upp det.

Soda Bread i lergryta

Det här receptet lämpar sig också jättebra för lergryta! Lägg då lergrytan i kallt vatten i ca 30 minuter, torka av och olja både botten och lock ordentligt med smakneutral olja. Lägg i degbullen och ställ in grytan på nedersta falsen i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i ca 1 – 1 1/2 timme.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s