Höstens matvrå i finlandssvenska Kuriren

Idag damp finlandssvenska Kuriren ner i brevlådan. Där medverkar jag med matreportage regelbundet sen flera år tillbaka och just i detta nummer, när hösten står för dörren, skriver jag om långkok. Flera av recepten finns på bloggen – som Köttgryta Högdalen, Frikadeller med currysås och Kabsa.

En favorit är rotmos, som jag verkligen älskar. Vare sig det serveras med fläsklägg, fläskkorv, oxbringa eller något annat är det en vanligt förekommande måltid i mitt kök under hösten och vintern.

Jag lagar rotmos som mamma och mormor gjorde det, och just detta recept var ett av de första jag publicerade här på bloggen. Här är det igen:

Rotmos och fläsklägg

Till fyra personer blir det bra med en stor kålrot eller två mindre. Skär i mindre bitar och koka i spadet i 30-40 minuter innan du lägger i fyra-fem skalade och skurna potatisar. (Många slänger i ett par morötter också men det brukar jag aldrig göra.)

Koka rötter och potatis riktigt mjukt. Häll av spadet men spara en del av det att späda moset med. Stöt med mosstöt tills allt är mosat, och späd  med spadet. Om du tycker det är svårt att få moset klimpfritt går det jättebra att vispa med elvisp!

Servera sen med skivat kött, knäckebröd och iskall mjölk eller lättöl!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s