Tysta Mari gjorde intryck på stockholmarna – och avtryck på Stockholm

Skylten till Maria Lindströms café

Maria Christina Lindström, känns hon igen? Kanske inte. Men om jag säger Tysta Mari ringer det säkert en klocka. De flesta som besökt huvudstaden har säkert någon gång passerat Tysta Marigången, som förbinder Klara Västra Kyrkogata med Tegelbacken, eller besökt restaurangen Tysta Mari i Östermalmshallen. Och det var just Maria Christina Lindström som gav upphov till det numera så välkända namnet.

Maria Christina Lindström föddes 1806. När hon var i trettioårsåldern startade hon ett kafé i korsningen Drottninggatan och Jakobsgatan i Stockholm, i det område som kom att bli känt som Klarakvarteren. Hon hade ett diskret och lågmält sätt att bemöta sina kunder, vilket rönte stor popularitet och snart gav henne smeknamnet Tysta Mari. Hon anammade snabbt sitt smeknamn och satte upp en skylt utanför kaféet med just detta namn. En institution var född.

Matsedel från Tysta Mari

Tysta Mari blev snabbt ett omtyckt kafé och kom att bli en mötesplats framför allt för de många skrivande människorna som bodde och verkade i kvarteret; poeter, författare och journalister från de omkringliggande tidningsredaktionerna. Och kaféet levde kvar även efter att Maria Lindström gått bort 1895. 

Tidningsannons i samband med flytten till Tegelbacken.

I början av 1930-talet flyttade Tysta Mari till Tegelbacken, där det låg kvar ända till 1954. Men då hade nutiden hunnit ikapp historien och rivningens hysteriska vindar blåste med orkanstyrka. Bort med de gamla kaféerna, där 1800-talets och det tidiga 1900-talets poeter och journalister avhandlade sina teser och funderingar över en kopp kaffe och en smörgås. Fram för jättelika parkeringshus, genomfartsleder och modern bebyggelse. Och Tysta Mari försvann in i tystnaden. I alla fall för en tid.

I början av 1970-talet aktualiserades Tysta Mari på nytt. I omdaningen av Stockholms citykärna byggdes flera gångtunnlar för att få bort gångtrafikanterna från de större trafikerade gatorna. I en hyllning till det forna kaféet, och Klaras kulturliv, valde man att uppkalla en av dessa efter just Tysta Mari. Men det blev ingen succé, precis. Den avsides belägna tunneln drog snabbt ett omtyckt tillhåll för uteliggare, narkomaner och prostituerade. I början av 2000-talet fattades beslut om att stänga passagen under kvälls- och nattetid och att även genomföra en allomfattande upprustning för att öka trygghetskänslan. Men med den stela 70-talsarkitekturen är Tysta Marigången snarare ett dokument över en misslyckad stadsplanering än en attraktiv arkad för shopping och turism. 

Men trots stadsomvandlingar och betong lever minnet av den strävsamma Maria Lindström. Idag hittar du en restaurang med namnet Tysta Mari i Östermalms saluhall, och där serveras både frukost och klassisk svensk husmanskost. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s