Rabarber på längden och på tvären…

Publicerad av

800px-Crimson_Red_RhubarbIdag var jag hos en god vän och hämtade rabarber. Inte lite rabarber heller, utan tillräckligt för att göra både chutney, marmelad och en massa annat. Tänk sån tur att man har såna vänner, när man själv inte är välsignad med en trädgård!

(Jag fick också en stor påse torkade trattkantareller, vilket känns som att ha vunnit på lotto, eftersom mina torkade tagit slut och jag inte hade tid att ge mig ut så mycket i skogen som jag hade önskar förra hösten. Dags att laga den här underbara pajen snart!)

I helgen har jag således tillbringat en hel del tid i köket. Rabarbermarmelad med vanilj, kryddig chutney och ett par härliga smulpajer blev det – och här är recepten!

Rabarbermarmelad med vanilj

Skär 500 g rabarber i mindre bitar (skala först om stjälkarna är grova och väldigt trådiga) och lägg i en stor syltgryta med 1 vaniljstång (delad). Låt rabarbern mjukna och koka ihop i 15-20 minuter. Ta upp vaniljstången. Skrapa ur fröna och häll dem i grytan. Tillsätt 300-400 g syltsocker och rör om. Koka upp och koka på stark värme i ca 2 minuter. Häll upp på glasburkar och förslut.

Rabarbermarmelad med vanilj
Rabarbermarmelad med vanilj

Rabarberchutney

500 g rabarber i bitar
150 g gula russin
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 dl råsocker
2 msk riven, färsk ingefära
1 kanelstång
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar 

Gör så här: Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas. Ta upp kanelstången och häll upp på varma burkar. Förvara svalt.

Jag passade också på att baka lite rabarbermuffins.

2 ägg

2 dl strösocker

50 g smält smör

1 dl kokande vatten

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

ev 1 msk vaniljsocker

2 dl rabarber, skurna i småbitar

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Smält fettet och tillsätt vatten. Låt blandningen koka upp och häll den i äggsmeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Rör sist i rabarber. Häll i muffinsformar och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Tips! Strö lite kanel- eller kardemummasocker över. Blanda 2 msk råsocker med 1 msk stött kardemumma eller malen kanel. Strö över muffinsarna före gräddning. 

Imorgon fortsätter jag att sylta och safta, och ska bland annat göra rabarbersylt med kardemumma. Har inte testat det förut men jag tycker det låter som en riktig höjdare!. Fortsättning (och recept) följer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s