Fira pappa med tårta!

Imorgon är det Fars Dag. Och hur kommersiell den helgen än må vara har jag alltid tyckt att det är en fin och mysig dag. Vi firade alltid min pappa med kaffe och tårta, och kanske en liten present – en gång fick han en rökrock, vill jag minnas – något som var helt naturligt på den tiden man fortfarande rökte inomhus… Senare slutade pappa att röka men rökrocken hängde med i många, många år…

Nu är pappa borta sen några år. Sorgen har lagt sig men saknaden är fortfarande stor och alldeles särskilt kring Fars Dag. Så du som fortfarande har din pappa i livet – fira honom med tårta!

Fars Dags-tårta

Det här är egentligen en vanlig mjuk kaka, glaserad med kolaglasyr. Men den är himmelskt god så pappa brukade alltid säga att det var en riktig tårta så det blev tradition att bjuda honom på den just på Fars Dag…

kolakransKakan

125 g rumsvarmt smör
2 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Gör så här: Rör smöret mjukt. Vispa ägg och socker poröst och rör ner detta smöret. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i 175 grader på nedersta falsen i 30-40 min. Stjälp upp och låt svalna.

Glasyren

1 dl grädde
1½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk smör
2 tsk vaniljsocker

Till garnering: hackade pistaschnötter eller mandelspån

Gör så här: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka under omrörning tills smeten tjocknar. Rör ner smör och vaniljsocker. Låt glasyren svalna och bred den sedan över kakan. Strö hackade pistaschnötter eller mandelspån över kakan och servera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s