Jag sjunger rulltårtans lov!

Rulltårta är ett härligt bakverk! Lättbakat, kräver få ingredienser och kan varieras på en massa olika sätt. När jag var barn hade rulltårtan en självklar plats på alla kaffebord, numera verkar många ha glömt bort den efter alla nyare och trendigare bakverk som dykt upp de senaste åren. Men jag brukar alltid se till att det finns en rulltårta på mina kaffekalas och ofta går den åt minst lika snabbt som både cupcakes och andra mer anspråksfulla bakverk.

”Vanlig” rulltårta

Vanlig rulltårta, det är en enkel rulltårta med sylt eller äppelmos, det. Snabbare finns inte, knappast godare heller!

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta i äggsmeten. Häll i långpanna (ca 30×40 cm) och grädda i 250 graders ugnsvärme, mitt i ugnen, i 5-6 minuter. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper som du sockrat med strösocker. Bred genast på sylt eller äppelmos i ett tunt lager och rulla ihop – om du väntar tills kakan kallnat är det risk för att den spricker. Rulla in rulltårtan i ugnsfolie så skarven kommer neråt och låt kallna. Skär sen upp i fina skivor.rulltårta1

Drömtårta

Drömtårta kallas också chokladrulltårta, och innehåller kakao samt fylls med smörkräm. Jag smaksätter oftast smörkrämen med vaniljsocker, men ibland varierar jag med en matsked punsch eller lite apelsinsaft. Eftersom den här kakan måste vara kall när smörkrämen bres på är det potatismjöl i den – med bara vetemjöl spricker kakan om den rullas ihop när den är varm.

Rulltårtan:

3 ägg
dl socker
Knappt 1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
(ev 1 äggula)

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader och gör själva rulltårtan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör försiktigt ner detta i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x4o cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna under bakduk och gör smörkrämen.

Rör florsocker och smör poröst. Tillsätt vaniljsocker (och rör ev ner en äggula). Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop den. Se till att skarven kommer neråt. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan du skär i den. Förvara den sedan i kylskåp.drömtårta

Sockerfri rulltårta

Det här är en sockerfri variant av rulltårta, och fyllningen är fettsnål och fräsch. Mycket god!

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader och vispa 2 medelstora ägg med sötningsmedel motsvarande 1 dl strösocker. Blanda i 1 dl potatismjöl och ½ dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver och eventuellt 1 tsk vaniljsocker. Grädda i smord eller bakplåtspappersklädd långpanna (40×30 cm) på 250 grader i ca 5 minuter.

Låt kakan svalna och rör under tiden ihop 1 burk (250 g) naturell Kesella med 1 tsk vaniljpulver och sötningsmedel motsvarande 2 msk socker.

Stjälp upp den avsvalnade kakan på sockrat bakplåtspapper och bred på Kesellafyllningen. Lägg på färska bär eller avrunna mandarinklyftor från burk och rulla ihop kakan.sockerfri

4 kommentarer

  1. En liten fråga om den sockerfria rulltårtan. Kan man byta ut sockret som ska vara på bakplåtspappret mot något? Vad isf? Annars är den ju inte sockerfri.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s