Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Glad Valborg med lättlagad festmåltid!

Lämna en kommentar

Idag är det Valborgsmässoafton, denna vårens underbara högtid som alltid är lika välkommen – och inte sällan åtföljs av dåligt väder… Det brukar ju vara så, att just Valborg och 1 maj kan vintern komma tillbaka med buller och bång, som om den liksom inte riktigt vill finna sig i att det nu är vår. Men vad gör det? Vintern HAR verkligen rasat ut, och även om det skulle bli ett kortvarigt snöfall eller lite kyliga vindar på Valborgsmäss så vet vi ju ändå att vårvärmen snart är här.

Idag ser det dock ut att bli en vacker Valborg, i alla fall i Bergslagen där jag befinner mig just nu. Så idag blir det majbrasa och en god middag för att fira. Tänker mig något enkelt men ändå festligt, så här är ett tips:

Köp en påse färdig potatisgratäng i butikens kyldisk. Ansa par morötter och ett broccolistånd, skär i små bitar och koka mjukt i lättsaltat vatten. Blanda i detta i den färdiga potatisgratängen och häll över en liten skvätt grädde eller mjölk. In i ugnen enligt instruktioner på förpackningen.

Servera potatisgratängen med en köttbit av något slag – kanske bräckt kassler (passar fint just på våren, tycker jag, och kan dessutom ofta köpas till bra pris!) eller en stekt biff. Blanda en god sallad på tomater, salladsblad, gurka och kanske lite äpple och du har en fantastiskt lättlagad och god Valborgsmiddag!

Till dessert serverar jag konserverad frukt och vispad grädde. Otroligt gott i all sin enkelhet. Välj bland fruktcocktail, persikor, aprikoser och päron. Fruktkonserver är gammaldags festdessert som funnits hur länge som helst, och som fortfarande har sin givna plats på efterrättsbordet!

Önskar alla mina bloggläsare en riktigt vacker och stämningsfullt Valborgsmässoafton!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s