Fira Alla Hjärtans Dag med en himmelsk kaka!

Publicerad av

Nu är Valentindagen här igen – Alla Hjärtans Dag – denna härliga dag mitt i februari då vi får lov att festa lite fast det är mitt i veckan. Okej, visst är det kommersiellt – och visst är det hutlöst att en liten plastask med geléhjärtan kostar nästan 40 spänn på matbutiken – men man behöver varken köpa Alla Hjärtanspresent eller handla särskilt godis. Varför inte istället baka en god kaka att bjuda hjärtevännen på? Har du ingen hjärtevän så avnjut den själv – eller bjud in några grannar på fika! Denna himmelska kaka – torta de cielo – är fylld med mandel och smakar verkligen himmelskt!

Du behöver:

225 g rumstempererat smör (plus lite extra till kakformen)

175 g mandlar (hela med skal)

225 g socker

3 lättvispade ägg

1 tsk mandelessens (kan uteslutas)

1 tsk vaniljessens (eller 2 tsk vaniljsocker)

9 msk vetemjöl

Till dekoration:

Florsocker och flagad mandel, alternativt frosting (se recept nedan!)

Gör så här:

Smörj en form (ca 20 cm i diameter). Lägg mandlarna i en matberedare och kör dem till mjöl – eller mal dem i gammaldags mandelkvarn. Ställ mandelmjölet åt sidan så länge.

Vispa smör och socker luftigt i en stor skål. Blanda i ägg, mandel och mandel- och vaniljessens. Blanda ordentligt och rör sedan i mjölet. Arbeta snabbt samman tills mjölet är nätt och jämnt inarbetat.

Häll eller skeda upp smeten i formen och jämna till den på ytan. Grädda den på näst nedersta falsen i 175-180 grader i ca 40-50 minuter eller tills den släpper från kanterna. Ta ut och låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den. Garnera den kalla kakan med florsocker och flagad mandel och servera till kaffe eller te.

Tips! Grädda kakan i en hjärtformad kakform dagen till ära! Och varför inte byta ut florsockret och den flagade mandeln mot en härligt rosa frosting? Här är ett bra recept:

Frosting:

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost, t ex Philadelphia
75 g vit choklad
½ tsk vaniljessens (eller 1 tsk vaniljsocker)
några droppar röd karamellfärg

Rör smör och florsocker poröst och tillsätt färskosten. Smält chokladen i vattenbad och blanda ner, tillsammans med vaniljessens. Tillsätt ett par droppar röd karamellfärg och rör samman. Låt frostingen vila kallt i kylen en liten stund innan du brer den över den kalla kakan.

Happy Valentine’s!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s