Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Fira Alla Hjärtans Dag med en himmelsk kaka!

1 kommentar

Nu är Valentindagen här igen – Alla Hjärtans Dag – denna härliga dag mitt i februari då vi får lov att festa lite fast det är mitt i veckan. Okej, visst är det kommersiellt – och visst är det hutlöst att en liten plastask med geléhjärtan kostar nästan 40 spänn på matbutiken – men man behöver varken köpa Alla Hjärtanspresent eller handla särskilt godis. Varför inte istället baka en god kaka att bjuda hjärtevännen på? Har du ingen hjärtevän så avnjut den själv – eller bjud in några grannar på fika! Denna himmelska kaka – torta de cielo – är fylld med mandel och smakar verkligen himmelskt!

Du behöver:

225 g rumstempererat smör (plus lite extra till kakformen)

175 g mandlar (hela med skal)

225 g socker

3 lättvispade ägg

1 tsk mandelessens (kan uteslutas)

1 tsk vaniljessens (eller 2 tsk vaniljsocker)

9 msk vetemjöl

Till dekoration:

Florsocker och flagad mandel, alternativt frosting (se recept nedan!)

Gör så här:

Smörj en form (ca 20 cm i diameter). Lägg mandlarna i en matberedare och kör dem till mjöl – eller mal dem i gammaldags mandelkvarn. Ställ mandelmjölet åt sidan så länge.

Vispa smör och socker luftigt i en stor skål. Blanda i ägg, mandel och mandel- och vaniljessens. Blanda ordentligt och rör sedan i mjölet. Arbeta snabbt samman tills mjölet är nätt och jämnt inarbetat.

Häll eller skeda upp smeten i formen och jämna till den på ytan. Grädda den på näst nedersta falsen i 175-180 grader i ca 40-50 minuter eller tills den släpper från kanterna. Ta ut och låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den. Garnera den kalla kakan med florsocker och flagad mandel och servera till kaffe eller te.

Tips! Grädda kakan i en hjärtformad kakform dagen till ära! Och varför inte byta ut florsockret och den flagade mandeln mot en härligt rosa frosting? Här är ett bra recept:

Frosting:

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost, t ex Philadelphia
75 g vit choklad
½ tsk vaniljessens (eller 1 tsk vaniljsocker)
några droppar röd karamellfärg

Rör smör och florsocker poröst och tillsätt färskosten. Smält chokladen i vattenbad och blanda ner, tillsammans med vaniljessens. Tillsätt ett par droppar röd karamellfärg och rör samman. Låt frostingen vila kallt i kylen en liten stund innan du brer den över den kalla kakan.

Happy Valentine’s!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

One thought on “Fira Alla Hjärtans Dag med en himmelsk kaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s