Fyll frysen och spara både pengar och tid!

Nu i januari, när det känns långt mellan både julljus och vårsol, är en perfekt tid för att laga mat och fylla frysen. Ta en lördag eller söndag – eller en hel helg – till matlagning och bakning och fyll frysen för snabba och goda middagar under veckorna som kommer. Det kanske verkar lite jobbigt, men det är väl värt besväret – det är ju så himla skönt att kunna ta fram en snabblunch eller en färdig middag när man kommer hem från jobbet – bara att tina upp och servera! Och så är det ju så gott med hemlagat dessutom!

Perfekt för frysen är långkok som pepparrotskött och köttsoppa, liksom värmande gulasch men även pajer är perfekta att frysa in. Prova de här goda skink- och ananaspajerna! Välj själv om du vill göra stora pajer eller portionspajer.

Välsmakande skink- och ananaspajer, perfekta att stoppa i frysen!

Till 1 paj i långpanna eller 2 stora pajer i runda aluminiumformar eller 6-8  portionspajer gör du en pajdeg på 6 dl vetemjöl, 225 g smör och 4 msk kallt vatten. Blanda mjöl och smör i en en matberedare och hacka ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. (Eller blanda ingredienserna i en skål om du inte har matberedare). Låt degen vila kallt i kylen i en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

Tryck ut degen i formen/formarna du valt. Nagga och förgrädda 10 minuter i ugnen.

Äggstanningen vispar du ihop av 6 ägg, 5-6 dl mjölk eller gräddmjölk samt 1 tsk salt och lite svartpeppar.

Gör en äggstanning på 6 ägg och 5-6 dl mjölk. Krydda med salt och peppar.

Fördela i pajskalen 2-3 hg rökt skinka, avrunnen ananas i bitar från 2 små burkar eller en stor samt 4-5 dl riven ostav valfri sort (gärna lagrad!).

Fördela fyllningen i pajskalen. Toppa med riven ost innan du häller på äggstanningen.

Häll på äggstanningen och grädda pajen/pajerna i ca 30-40 minuter eller tills äggstanningen stannat och fått vacker färg. Härligt att plocka fram ur frysen; bara att tina och servera med en fräsch sallad!

Läckert och gott - till vardags eller fest!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s