Tips för en god och billigare jul!

Många myser just nu, när julen står för dörren. Julljus, glitter och god mat – en härlig tid! Men inte för alla. Många mår dåligt också. De känner sig pressade av köphysteri och pockande reklam – och stressade över att de inte har råd att göra den där fantastiska julen som de drömmer om och som många också tror är ett måste. Det ska vara så mycket för att det ska räknas, liksom; massor med mat och jättedyra julklappar. Som i Teliareklamen, till exempel, där det klart framgår att får man inte en smartphone i julklapp så är julen förstörd…

Matprogram och matmagasin kan också spä på känslan av utanförskap och till och med fattigdom för många genom att svänga sig med glassiga maträtter med svindyra ingredienser. Ta Ica Buffé till exempel. Vilka riktar sig den tidningen till egentligen? Visst, ibland finns det inslag av ”si och så många middagar för en hundring” och liknande men om man tittar på decembernumret blir man nästan mörkrädd. Det är nyårsfest med pilgrimsmusslor och kundsgrabba och jag vet inte allt – givetvis serverad av ett par kändisar, som alltid. Det känns nästan som ett hån att skicka den tidningen till en ensamstående morsa i Rågsved, om ni frågar mig. Buffé är helt klart en tidning som främst riktar sig till en välbeställd grupp människor som inte behöver vända på slantarna utan kan handla ungefär vad de har lust med. Men även om de är en stor grupp blir gruppen människor med svåra ekonomiska förhållanden större och större. Och aldrig är det så kännbart som just kring jul.

Men julen behöver inte kosta så förfärligt mycket. Klart man vill ha julskinka och lite annat av det traditionella men man måste inte ha ett av dyrbarheter dignande buffébord för att det ska duga. Ett bra tips är att välja en eller ett par rätter på julafton, ett par andra rätter på juldagen och ytterligare en eller två på annandagen. Det smakar ju nästan ännu bättre om man får vänta lite på en del av den goda maten!

Jag har en god vän som lever på existensminimum och som måste vända på varenda krona. Så här ordnade hon förra årets julmiddagar:

Julafton:

Sill med knäckebröd och hårdkokt ägg

Julskinka, långkål och kokt potatis

Risgrynsgröt med mjölk, socker och kanel

Färsk frukt och nötter

Kaffe och pepparkakor

Juldagen:

Kokt kall tunga med mimosasallad

Köttbullar och prinskorv med kokt potatis och brysselkål

Risgrynsgröt med mjölk, socker och kanel

Färsk frukt och nötter

Kaffe och pepparkakor

Annandagen:

Janssons Frestelse med ägghalvor

Ugnsstekt revbensspjäll med kokt potatis och chutney

Fruktcocktail med vispad grädde

Kaffe och pepparkakor

Genom att handla i den billigaste mataffären ( i hennes fall tror jag det var Willys, här där jag bor lär det vara Matrebellen som är billigast men även Liedl håller ju låga priser) och laga det mesta själv kom hon undan med hela julen för mindre än en femhundring, och familjen kunde ändå avnjuta god mat hela julhelgen. Det är ett bra tips, tycker jag!

Mycket tjänar man alltså på att laga själv, köttbullar till exempel. Många butiker har extrapris på köttfärs nu – gör ett lass egna och frys in! Sill är inte heller dyrt – en burk inläggningssill kostar runt en tjuga – och ättika, socker och kryddpeppar har man ofta hemma. Vill man inte lägga in egen sill brukar många affärer har bra pris på färdiginlagd sill – ofta får man två burkar för ett par tior och en mängd sorter att välja på.

Även julkorv är billigt och vill man koka tunga kan man exempelvis välja svintunga som är betydligt billigare än oxtunga men lika god. Koka den rimmade tungan med lite lök och kanske en morot så blir den extra läcker att avnjuta kall i tunna skivor!

Kål är julmiddagens billigaste inslag, helt klart. Gör din egen långkål och brunkål och servera till julens alla middagar, det är supergott! Kokt brysselkål är också en riktig höjdare och passar till all julmat.

Janssons Frestelse är en av mina favoriträtter på julbordet och den är faktiskt riktigt billig att laga, även om den ska räcka till många. Potatis är inte dyrt – inte lök heller – och om man ser till att ta med allt spad räcker en burk ansjovis till en Jansson för minst sex-sju personer om man har lite tilltugg. En trea grädde räcker, plus lite smör och ströbröd – sånt brukar man ha hemma. Jag gör min Jansson på samma sätt som mamma alltid gjort den, och den blir sagolikt god. Receptet hittar du här.

Janssons frestelse hör julen till!

Skinka brukar man också kunna hitta till bra pris. Jag vet att man egentligen ska välja ekologiskt, och visst gör man det om man har möjlighet, men alla har inte råd att lägga ens ett par tior extra per kilo (framför allt inte till jul) och jag tycker inte man som fattig behöver ha dåligt samvete för att man inte alltid har råd att köpa ekologiskt.

Ägghalvor är läckert på julens smörgåsbord, så väl som på påskens. Halvera hårdkokta ägg och ta ut gulorna. Blanda dessa med lite majonnäs och kaviar till en krämig massa och fyll äggvitehalvorna med dem och du har en underbart god bufférätt för en liten summa pengar!

Frukt brukar också vara billigt kring jul. Skippa efterrätterna och servera färsk frukt istället; apelsiner, mandariner, äpplen… Många affärer säljer också billiga nötter, fikon och dadlar, underbart gott efter julens mat!

Vad man framför allt ska tänka på är att försöka att inte fundera för mycket över hur ”alla andra” har det. Vad spelar det för roll om grannen i fina villan äter specialgjord medisterkorv från saluhallen? I rätt sällskap smakar vanlig julkorv från Konsum lika bra! Julen handlar ju om mer än mat och klappar. Det handlar om gemenskap, värme och kärlek. Och det kan man visa varandra nog så mycket även om julbordet är enkelt och sparsmakat!

6 kommentarer

 1. Hurra för dig! Jag blev så arg så jag kastade buffés senaste nummer. Jag har varit en ensam mamma många, många jular och vet hur svettigt det är att få ihop allt. Den här julen firar jag för första gången med min särbo och vi har bjudit in från både hans och min familj. 10 stycken blir vi totalt och temat är knytkalas så det blir inte så dyrt för någon. Jag jobbar inom skolan och försöker dessutom kämpa för att det inte ska bli ”den stora julklappsjämförelsehysterin” när terminen börjar om. Tack för en bra blogg som inspirerar både gällande mat och tänk

  Gilla

  • Tack för det och god jul! Du verkar i alla fall ha funnit ett sätt att hantera julstressen och låter dig inte dras ner av all hysteri, det är skönt att höra!

   Gilla

 2. Vi blir 11 stycken på julafton och julhelgen tillbringas i en stuga i ödemarken. Då blir det knytkalas. Annars skulle pengarna rassla iväg för värdparet fort som bara den och bli en enda stor påfrestning. Vi har gjort upp i förväg vem som ska göra vad och vad var och en ska ta med sig. Julklappar har vi vuxna slutat ge varandra för många år sen.

  Gilla

 3. Tänkvärda ord och tips. Julhysterin har en förmåga att trissas upp. Det viktigaste med julen är kärlek, glädje och gemenskap!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s