Den omistliga varmkorven…

Publicerad av
Svensk klassiker

Den är så långt ifrån TV-kockarnas flashiga gourmetmiddagar man kan komma, och knappast det första valet när det gäller att ordna en läcker bjudmiddag. Men den finns med genom hela livet och är bland det godaste man kan stoppa i sig. Jag talar naturligtvis om varmkorven, denna omistliga svenska kulturskatt som finns i så många varianter och som de allra flesta av oss har någon form av relation med. Och även om varmkorven naturligtvis går hand i hand med huttrande fotbollspublik, glada barn på kollo och förälskade par på stan så funkar även varmkorven alldeles utmärkt som en enkel och supergod lunch – eller varför inte på festen?

Vilken varmkorv man väljer är en smaksak, men vare sig man väljer såna där små goda pilsnerkorvsvarianter typ Bullen eller vanlig varmkorv tycker jag den blir godast om man kokar den med lagerblad och några kryddpepparkorn.

Varmkorven blir godast om den får sjuda länge med kryddpeppar och lagerblad i kokvattnet!

Låt den gärna sjuda ganska länge på mycket svag värme så att den är rykande genomvarm när du serverar den. Med värmda korvbröd till, förstås, och senap och ketchup – och varför inte klassikern räksallad eller sötkryddig Bostongurka.

Själv äter jag helst min varmkorv med enbart senap, och då gärna en sötstark variant. Sonen har infört ”The American Way” så numera serverar vi rejält med stekt lök till också. Skivar löken tunt och låter den fräsa i en klick smör en stund tills den blir genomskinlig – men inte tar färg. Strör över en nypa socker eller farin, och så på med lite vatten. Sen får den puttra tills den blir riktigt mjuk och god. En god och billig lunch på svenskamerikanska!

Och så var det där med varmkorv som festmat också. Vem har sagt att det måste vara kallskuret och buffé bara för att man vill ordna det lite festligt? På 1950-talet var det till exempel inte ovanligt att man höll kalas med varmkorv och öl, istället för dagens bufféer och pajer. Jag tycker fortfarande att bilderna från min mammas 30-årsfest 1958 är bland de trevligaste festbilder jag sett; enkelt, lättsamt och trivsamt och en stor gryta med korv på spisen…

Nästa gång jag har fest ska jag minsann bjuda på korv, jag också!

Trevlig helg önskas alla bloggläsare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s