London City Toast

London City Toast som kvällsvickning!

Jag är en smörgåsgalning. Inte så att jag käkar mackor stup i kvarten, men jag älskar de lite finare och mer påkostade smörgåsarna som kan förgylla en lördagskväll eller göra vardagsmorgonen så mycket trevligare.

I min mammas ungdom var det populärt att bjuda vännerna på en liten kvällsvickning med te och fina smörgåsar, och det är en trevlig tradition tycker jag, väl värd att återuppliva. Det behövs ju så lite för att göra smörgåsen festlig. Äggsmörgåsen blir rena delikatessen med ett par sill- eller ansjovisfiléer och lite dill. Pastejsmörgåsen får vackert utseende och smakar bättre ihop med sallad, gurka och kanske persilja. Och varför inte byta ut smöret på skinksmörgåsen mot en god senap?

En klassiker i smörgåssammanhang är London City Toast. Den har anor från det viktorianska England, men är sannerligen tidlös och i England är den fortfarande lika populär som den var för ett sekel sedan. Det här behöver du för fyra goda mackor:

75 g mjukt smör

1 dl riven parmesan eller liknande

1 dl riven cheddar eller grevé

2 tsk grädde eller mjölk

salt och cayennepeppar

4 runda skivor formfranska

2 skivor bierskinka eller bierwurst, delade på mitten

2 skivor cheddar eller grevé, delade på mitten

cornichoner

Gör så här:

Blanda smöret med den rivna osten och grädden. Rör om ordentligt och smaka av med salt och cayennepeppar.

Rosta brödskivorna lätt och fördela ostblandningen på dem. Placera en halv skinkskiva och en halv ostskiva på var sin sida på brödrundeln och sätt dem gärna lite i vinkel, så att de liknar ”vingar”. Garnera med cornichoner, gärna uppskurna på längden men inte helt genomskurna, så att du kan breda ut dem i solfjädersform. Det beror lite på hur stora cornichonerna är förstås – annars går det ju lika bra att skära dem i tunna skivor på längden bara, det brukar jag göra. Ät till en kopp gott te, eller kanske en ljus öl.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s