Gammaldags tekakor

Tekakor, det är gott det! Särskilt om de är hembakade… Jag har ett recept som jag hittat i en gammal kokbok från 1940-talet, och som alltid blir lika lyckat. Receptet ger tio stora, fina tekakor som passar utmärkt till frukost med ost eller till en riktigt smarrig räkmacka på lördagskvällen…

Smula 50 g (ett paket) färsk jäst i en bunke. Smält 50 gram smör eller margarin i en kastrull, häll på 5 dl mjölk till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt ½ tsk salt och 1 msk strösocker eller sirap och rör sedan i ca 1,7 liter vetemjöl. Spara en deciliter eller så till utbakningen.

Rör degen smidig och ställ den sedan att jäsa under bakduk i ungefär fyrtio minuter eller upp till en timme (den ska bli ungefär dubbelt så stor). Arbeta sedan degen i bunken med resten av mjölet, ta upp den på mjölat bakbord och dela den i tio delarKavla ut varje del till en rund kaka – de ska bli ungefär 1½ cm tjocka.

Nygräddade tekakor - mums!

Jäs tekakorna övertäckta på plåt i ca en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 250 grader. När tekakorna är färdigjästa ska de penslas med lite varmt vatten innan de sätts in i mitten av ugnen. Grädda ca tio minuter.

Tekakorna är underbara nygräddade med lite smör och går dessutom alldeles utmärkt att frysa.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s