Räkmackans dag den 14 oktober!

Idag firar vi Räkmackans dag! Denna temadag instiftades av Arlanda flygplats 2010, eftersom att Arlanda (tillsammans med Landvetter) säljer tusentals räkmackor varje vecka.

För egen del undviker jag dock räkmackorna på Arlanda. Det är i och för sig inget större fel på dem, men de är så hutlöst dyra att det bara är trist att lägga ut pengar på dem. Det gäller för övrigt även allt annat som serveras på Arlandas fik. Kaffe och pytteliten biskvi 95 kronor. What the f…k liksom? Jag blir bara irriterad, oavsett om jag har råd eller ej.

Nej, Räkmackans dag till trots – ska du ut och flyga så gå till O’Learys istället. Lika dyrt men godare och trevligare. Kryddiga kycklingvingar, hamburgare,  vegoburgare osv med en kall pilsner till är betydligt mer prisvärt än en flashig räkmacka.

I övrigt älskar jag räkmackor. Och bland de godaste jag ätit är de som finns på Ässundets sommarcafé i Glanshammar och som kan avnjutas i deras underbara trädgård under sommarhalvåret. Prisvärda är de dessutom!

Samma sak kan sägas om Högdalens fiskaffär, som säljer alldeles fantastiska räkmackor (och räkbakelser – det kan man väl få räkna in i Räkmackans dag?).

Idag är fiskaffären stängd, och sommarcaféet har stängt för säsongen. Så det blir till att göra en egen räkmacka.

Klassisk räkmacka

Brödet kan varieras i all oändlighet. På Konditori Duvander i Kristianstad bjuds det härligt grovt danskt rågbröd. Mycket gott! Sen man man förstår byta ut citron mot lime, lägga till en tomatklyfta… Endast fantasin sätter gränserna! 

1 kg räkor (frysta med skal)
4 ägg
smör
4 bröd, t ex tekakor
grönsallad
4 msk majonnäs
1 citron
dill

Gör så här: Tina räkorna och skala dem. ­Hårdkoka äggen och låt dem kallna.

Skala och skiva äggen. Skölj och torka salladen.

Bred smör på varje brödskiva. Lägg på sallad och skivat ägg på bröden och ovanpå generöst med räkor. Toppa med en klick majonnäs, en citronskiva och en dillkvist. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s