Julbord på Den Gyldene Freden

Äntligen blir det julbord på Den Gyldene Freden! Den anrika krogen, som öppnade 1722 – och som genom åren varit stamställe för kulturpersonligheter som Bellman, Evert Taube och Cornelis – har tidigare inte kunnat erbjuda ett klassiskt gående julbord av ren logistiska skäl. Men nu är det äntligen dags! Den 29 november slår portarna upp för ett dignande klassiskt julbord och Johan Lindqvist, vd på Den Gyldene Freden, är mycket nöjd.

– Vi kan inte påminna oss att det har erbjudits gående långbord på det här viset under Den Gyldene Fredens långa historia så det känns riktigt kul och spännande att vi lyckats knäcka nöten för det rent praktiskt och fått till det riktigt bra, säger han.

Maten kommer givetvis bestå av julens goda smaker men även några favoriter från Den Gyldene Fredens uppskattade julmenyer. Självklart kommer Anders Zorns köttbullar finnas och flera varianter av Fredens sill, charkuterier och desserter.

Den Gyldene Freden ligger på Österlånggatan i Gamla stan. Själv har jag mitt kontor bara ett par tvärgator därifrån så vid ett par tillfällen har jag avnjutit den goda jultallriken. Köttbullarna är bara såååå goda…

Här finns information om tider:
http://www.gyldenefreden.se/julbord-1/

Vill du själv laga till något av allt det goda som bjuds på Den Gyldene Fredens julbord? Prova denna härliga sill!

Fredens rökta tomatsill

4-5 inlagda sillfileér i bitar
1 dl rapsolja
3 kvistar timjan
50 g rökt sidfläsk, tärnat
2 vitlöksklyftor, hackade
1 ½ dl paserade tomater
½ dl soltorkade tomater i olja
1 msk honung
1 msk rödvinsvinäger
½ citron, rivet skal
Salt
svartpeppar

Gör så här: Häll oljan i kastrull och tillsätt timjan, sidfläsk och vitlök. Sjud sakta cirka 30 minuter på svag värme. Ta kastrullen från värmen och ställ åt sidan så att olja svalnar, låt fläsk och kryddor ligga kvar i oljan. Sila oljan när den är rumstempererad. Blanda passerade tomater, soltorkade tomater, honung och rödvinsvinäger i en mixer. Mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle. Smaka av med rivet citronskal, salt och svartpeppar. Blanda ner sillen i såsen. Lägg över i en rengjord glasburk och ställ i kylen cirka 12 timmar så att smakerna mognar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s