Pepparkakshus hör julen till, både i hemmen och offentliga miljöer. Men varifrån har seden egentligen kommit?
Pepparkakor hör julen till och så även pepparkakshuset. Över hela världen förgyller man julmånaden med dessa väldoftande och fantasifulla skapelser och i Tyskland började man baka pepparkakshus redan i 1800-talets början.
Det finns många teorier om varifrån traditionen att bygga pepparkakshus kommer. Den vanligaste är att det var bröderna Grimms saga om Hans och Greta som inspirerade till dessa dekorativa och ätbara hus. Vem kan väl glömma den elaka häxan som bodde i en pepparkaksstuga och lockade de två barnen med godsaker och kakor, för att sedan kunna äta upp dem…
Naturligtvis lyckades de två syskonen överlista den elaka häxan till sist, men pepparkakshuset levde kvar i folks medvetanden. Hit kom seden mot slutet av 1800-talet; när det blev vanligt att läsa just den här typen av sagor i de borgerliga hemmen, blev det också vanligt att förgylla julen med små stugor av pepparkaksdeg. I Australien kallas för övrigt pepparkakshus ofta för just ”Hansel and Gretel Houses (Hans och Greta-hus)”.
Pepparkakshuset brukar byggas under adventstiden, ofta kring Lucia, för att sedan stå på sin plats under hela julhelgen. Traditionen bjuder att det ”rivs” och äts upp samtidigt som julen städas ut – ofta i samband med julgransplundring.
Det byggs av samma deg som används till vanliga pepparkakor, men kavlas ut tjockare för att väggar och tak ska hålla ihop. De sätts ihop med smält socker och dekoreras sedan på olika sätt, med kristyr och godis av olika slag. Sedan årtionden tillbaka finns dessutom färdiggräddade modeller att inhandla i butik, för att sätta ihop och dekorera.
Det vanligaste pepparkakshuset är en liten stuga – det är också det utförandet som finns att inhandla färdiggräddat. Husets takpannor brukar bestå av glasyr eller godis, särskilt non stop-karameller, och runt huset är det vanligt att man lägger bomullsvadd för att få känslan av snö. Ibland placeras en bomullstuss i skorstenen för att efterlikna rök, och det är vanligt att man bakar små pepparkaksgubbar och gummor och kanske djur som placeras kring huset för att representera boende.
Det är också vanligt att bygga andra typer av hus, till exempel slott, borgar och olika typer av miniatyrmodeller av kända byggnader. Det förekommer också att man använder degen för att bygga båtar och bilar eller andra föremål istället för hus.