Inlagd Västeråsgurka

Den senaste tiden har det blivit mycket inläggningar här. Rödbetor, gulbetor (det inlägget hittar du här) och så gurka förstås. Dels lägger jag alltid in vanlig slanggurka i en fantastiskt god inläggning som jag hittade i en veckotidning för massor med år sen, sommargurka, och som jag lagt in flera gånger om året sen dess. Dels försöker jag alltid få tag i västeråsgurka (helst ekologisk och närodlad) för att kunna lägga in på ett klassiskt sätt. Här är ett enkelt recept som min mamma brukade göra och som är lätt att följa. Lika god till söndagssteken som till leverpastejmackan!

Saltgurka

Den här gurkinläggningen behöver en vecka i kyl innan den är färdig att serveras. Men den som väntar på något gott… 

10 st västeråsgurkor
6 st krondillskronor
1 msk senapsfrön

Saltlag

3/4 dl salt / liter vatten

Inläggningslag

3 dl ättika 12%
4 dl vatten
500 g socker (5 1/2 dl)
2 tsk salt

Gör så här: Skölj gurkorna noga och borsta med en ren diskborste så all jord släpper. Skiva gurkorna och lägg i en bunke med vatten så att det täcker. Mät upp vattnet och blanda med 3/4 dl salt/liter vatten. Rör tills saltet löst sig och häll sedan saltlagen över gurkorna. Låt gurkorna dra i lagen i 4-5 timmar.

Häll av saltlagen och skölj gurkan. Lägg den i glasburkar varvat med senapsfrön och dillkronor.

Koka upp ingredienserna till inläggningslagen och låt den koka ca 10 minuter, så att socker och salt löser sig ordentligt. Häll den sedan varm över gurkorna. Låt svalna och sätt på lock. Förvara gurkan i kyl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s