Att långkoka en högrev

Högrev är ett fantastiskt kött, perfekt att göra långkok på. Jag långkokar gärna högrev i min CrockPot, vilket ger ett fantastiskt mört och smakrikt kött, men det går förstås lika bra att koka i gryta. Huvudsaken är att köttet får puttra länge och väl på svag värme så att det blir riktigt mört och gott.

Igår, när jag slökokade högrev, kokade jag köttet i öl, med lök och morötter och utan andra kryddor än salt och peppar. Det blev otroligt mustigt och gott, och gräddsåsen som jag lagade på kokspadet var helt fantastisk. Till det råstekt potatis. Så gott och ändå så enkelt.

En god gräddsås är inte svårt att få till. Den här gången gjorde jag en bottenredd sås, det vill säga jag smälte en klick smör (ca 1 msk) och rörde ner ca 1 1/2 msk mjöl och rörde om. Sedan spädde jag med kokspad (ca 3 dl) och grädde (ca 1 dl). Smakade av med lite kinesisk soja, salt och peppar och en knivsudd strösocker.

Råstekt potatis är lätt att göra. Till gårdagens middag (ungefär 4 portioner) tog jag 6 potatisar, sköljde dem och skivade dem tunt. Sedan lät jag dem långsamt steka i en blandning av smör och rapsolja i en stor stekpanna med rätt höga kanter. Det tar sin tid, kanske uppemot en halvtimme, innan potatisen är mjuk och dessutom har fått färg och blivit lite frasig. Salta och peppra väl!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s