Baka i Crockpot: Saftig mjuk kaka med bär

Jag fortsätter att experimentera med min underbara CrockPot och häromdagen bakade jag en fantastiskt god mjuk kaka med bär. Prova själv, resultatet blir en härligt saftig och smakrik kaka som lyfter fikastunden till nya höjder.

Mjuk kaka i slowcooker

Jag använde frysta hallon till den här kakan, men det är ju valfritt. Välj bär som du gillar. Nästa gång tänkte jag baka den här kakan med en burk fruktcocktail som står i skafferiet, det tror jag blir supergott!  Jag använder en CrockPot men det går naturligtvis att baka den här kakan även i andra varianter av slowcookers. 

100 g smör
1 msk vaniljsocker
1 dl brun farin
1 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 dl gräddfil, creme fraiche eller filmjölk
3 dl vetemjöl
1-2 dl bär, t ex hallon

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna till kakan i en bunke. Häll i gräddfilen och det smälta smöret och blanda ordentligt.

Olja in innergrytan i din Crockpot och klä den med bakplåtspapper en bit upp på kanterna. Häll färska eller frysta bär eller konserverad frukt i botten på grytan och häll smeten över. Lägg på locket men lägg en tunn kökshandduk under, så att fukten inte faller tillbaka ner i kakan.

Sätt CrockPoten på högsta effekt och baka i ca 1 1/2 – 2 timmar. När 1 1/2 har gått kan du lyfta av locket och känna med en sticka om den är torr inuti.

När kakan är klar, låt den vila i grytan 15-20 minuter så att den svalnar en smula. Lyft sedan försiktigt upp den genom att ta i bakplåtspapperet. Låt den kallna under bakduk med botten upp och avnjut sedan till kaffe eller ett glas kall mjölk.

Tips! Farinet ger kakan en mörk färg. Vill du hellre ha kakan ljus så utesluter du farinsockret och tar bara strösocker istället.

OBS! Eftersom det är bikarbonat i den här kakan måste vätskan ha syra. Har du inte gräddfil eller något annat ”surt” hemma utan vill använda vanlig mjölk istället så byter du ut bikarbonaten mot bakpulver. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s