Ajiaco Bogotano – kyckling- och potatissoppa från Colombia

Det colombianska köket påminner mycket om andra kök i Sydamerika, och även det karibiska köket, kanske med särskilt mycket inspiration från Peru och Brasilien. Man äter mycket kyckling ochj fläskkött och även mycket potatis, bönor och ris.
En paradrätt i det colombianska köket, såväl som i Kuba och Peru, är ajiaco – ett slags potatissoppa. Mest känd är kanske den här varianten, som lagas med kyckling.

Ajiaco Bogotano

Namnet har den fått för att den är väldigt populär i Colombias huvudstad Bogotá. Recept finns det förstås hur många som helst – det här har jag fått från en god vän med rötterna i Colombia. 
Den här rätten tar sin tid att laga, minst två timmar med alla förberedelser, eftersom man först kokar kycklingen och sedan soppan, med buljong från kycklingkoket. Tänk alltså på att börja i god tid. Till 6-8 portioner behöver du:
2 kycklingar à ca 1 kg (eller använd samma mängd kokhöns)
vatten så det täcker

salt och lagerblad
2 kg potatis, av tre olika sorter – t ex sötpotatis, mjölig mandelpotatis och fast potatis (välj det du lättast får tag i)
1 liten purjolök
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
3 l vätska – kycklingbuljong plus vatten
1 msk torkad guascas – en latinamerikansk krydda som går att hitta i välsorterade specialbutiker eller på nätet (kan annars ersättas en knippa persiljestjälkar som du finhackat)
2 dl grädde
25 g smör
1 tsk kapris
4 majskolvar, skurna i mindre bitar
Till servering
avokado
vitt bröd
ris
Gör så här: Börja med kycklingen. Koka dem i en stor gryta tills de blir helt genomkokta, ca 1-1 1/2 timme. Använder du höns tar det något längre tid, upp till 2 timmar. Häll på vatten så det täcker och salta och peppra. Lägg också i 2-3 lagerblad. Ta upp kycklingen och spara buljongen. Diska ur grytan och torka ur den och använd den på nytt till själva soppan.
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala, ansa och skiva purjon tunt. Skrapa potatisarna och skär dem i tunna skivor eller små tärningar.
Fräs löken i fettet i grytan, den ska bli genomskinlig utan att få färg. Tillsätt buljong + vatten och låt koka upp. Tillsätt potatis och och majskolv i bitar och låt koka under lock tills potatisen blivit mjuk, ca 10 minuter (använder du förkokt majs kan du lägga i majsen senare, när du lägger i kycklingköttet).
Bena under tiden ur den kokta kycklingen och skär köttet i strimlor. Lägg i grytan tillsammans med kryddorna och majsen och låt puttra i ca 5-10 minuter till. Häll i grädden och smöret och rör om tills smöret smält. Häll i kapris, smaka av med salt och peppar och servera med kokt ris, avokado och ett gott bröd.
Tips! Gör en snabbare ajiaco genom att använda färdiggrillad kyckling. Använd då kycklingbuljong på tärning istället. Du kan också använda burkmajs. Då lägger du i majskornen på slutet så att de bara blir varma.

2 kommentarer

Lämna en kommentar