Desserter från förr: Holländsk rispudding på mormors vis

Jag älskar gamla, traditionella efterrätter som serverades på mormors och mammas tid. Risgrynspudding, mannagrynspudding, brödpudding… Ja det finns hur många som helst och en del av dem har jag samlat här på bloggen under taggen Efterrätter från förr.

Idag lagade jag ytterligare en klassiker, som var en av mammas favoriter, nämligen holländsk rispudding. Varför den kallas det har jag ingen aning om (om någon läsare vet får ni gärna höra av er!) men klassisk är den och även om den verkar vara sorgligt bortglömd numera så står den sig väl i konkurrensen med nyare, trendigare desserter.

Holländsk rispudding

Som ris à la Malta, fast med gelatin så att den får en fastare puddingkonsistens. Serveras med saftsås, sylt eller bär. Man kan göra den på färdig risgrynsgröt på rulle men här är receptet från min mammas skrivbok från den tid då hon gick på hushållsskola åren 1946-47.

Märk väl att måtten anger kkp, alltså kaffekopp, och inte dl. Tänk också på att laga den här desserten i tid – tidigt på morgonen, eller kanske kvällen innan – i synnerhet om du lagar den från grunden, för dels tar gröten tid att koka, dels behöver puddingen några timmar för att bli fast. 

1 kkp risgryn
1 kkp vatten
1 knivsudd salt
9 dl mjölk
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
2 blad gelatin

Gör så här: Skölj risgrynen och förväll i kokande vatten i ca 10 minuter. Häll i mjölken och koka grynen på svag värme tills de är mjuka. Smaka av med socker och vaniljsocker och låt kallna.

Vispa grädden hårt och tillsätt den till gröten. Lös upp gelatinet i lite hett vatten och häll även detta i gröten. Häll alltsammans i en glasskål och ställt kallt så att puddingen får stelna. Servera med saftsås, sylt eller bär.

Saftsås

En god saftsås är ingen konst att laga. Till 4 portioner behöver du 3 dl saft av valfri sort, t ex hallon- eller jordgubbssaft, och 2 dl vatten. Blanda detta med 1 msk potatismjöl i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknar. Ett hastigt uppkok – inte mer för om såsen kokar blir den tunn igen. Så dra snabbt kastrullen av plattan och servera såsen varm, ljummen eller kall till puddingen.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s