Värmande lammgryta med nordafrikanska smaker

Jag älskar lamm i alla former – lammstek, lammkotletter, lammracks, lammfärs i en härlig moussaka eller en shepherd’s pie… Lammcurry är en höjdare, men även dillkött på lamm – så lent och gott!

Jag är också vansinnigt förtjust i lammgrytor som de serveras i Marocko och andra nordafrikanska länder, ofta med aprikoser, russin och mandel – gärna också med värmande kryddor såsom kanel och kardemumma.

Lammgryta med saffran och aprikoser

Den här lammgrytan är ljuvligt god och får smak av härliga kryddor och frukt. Jag lagar den gärna i Crock Pot, eftersom den vinner på att kokas mycket länge så att köttet blir riktigt mört och så att smakerna får tid att mogna. Men den går också jättebra att laga på spisen – gör då likadant, men koka i ca 2 timmar, rör om då och då och späd med mer vätska om det behövs. Till 6-8 personer behövs:

Drygt ett kilo kokkött av lamm, t ex lammnacke
smör att bryna i
3 msk vetemjöl
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
200 g torkade aprikoser
1-2 dl russin
1 kuvert saffran (1/2 gram)
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 1/2 tsk mald spiskummin
salt och vitpeppar
vatten
2 buljongtärningar, kött eller kyckling
ett par extra smörklickar, ca 25 g
ev lite färsk bladpersilja till garnering

Gör så här: Vänd köttet i vetemjölet och bryn i smör runt om i medelvarm stekpanna. Varva köttet med lök, vitlök, aprikoser och russin i slowcookern. Översta lagret ska vara lök och frukt. Smula i buljongtärningarna. Salta och peppra och strö över saffran övriga kryddor. Häll på vatten så det täcker köttet (det gör ingenting om frukten och löken sticker upp lite) och lägg ett par smörklickar i grytan. Sätt på locket och laga på hög effekt 4-5 timmar eller låg effekt 8-9 timmar. Servera grytan med couscous, gärna också lite mandel eller naturella pistaschnötter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s