Det engelska köket – underbart och underskattat

Publicerad av

Om det finns något som jag älskar så är det det engelska köket. Rustikt, smakrikt och genuint – det finns inte mycket som slår fish n chips och en riktigt vällagad steak & kidney pie eller en härlig shepherd’s pie; fåraherdens köttpaj med lammkött och ett gott potatismos som täcke…

Shepherd’s Pie – fåraherdens köttpaj

Shepherd´s Pie kan göras på flera sätt, med färs eller med helt kött. Lamm är en självklarhet för att få den där speciella smaken (och det är ju faktiskt fåraherdens paj vi talar om), men givetvis blir det gott även med bland- eller nötfärs även om smaken blir lite annorlunda.

Det här receptet innehåller lammfärs, och det är det jag oftast använder:

1 hackad gul lök
2 finhackade morötter
1 finhackad palsternacka
smör
400 g lammfärs
salt och peppar
1 burk krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
1-2 msk worcestershiresås
några kvistar färsk timjan

Potatismos:

1 kg mjölig potatis
1 rejäl klick smör (ca 2 msk)
lite drygt 1 dl mjölk
salt och peppar
1 1/2 dl riven ost, helst cheddar

Gör så här:  Fräs lök, morötter och palsternacka i smör i en stor kastrull. Tillsätt färsen och fräs till den blir grynig. Rör ner krossade tomater, tomatouré och worcestershiresås och låt köttfärsröran puttra på svag värme i minst 30 minuter. Mot slutet smakar du av med salt och peppar och ev mer worcestershiresås samt tillsätter timjan.

Gör under tiden potatismoset. Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och stöt med mosstöt eller mosa med elvisp. Rör ner smör och mjölk lite i sänder tills du får ett luftigt mos. Krydda med lite salt och peppar.

Bred ut köttfärsröran i en smord ugnsfast form. Klicka eller spritsa på moset och strö över cheddar. Gratinera i 200-225 grader i ca 10-15 minuter. Mos och ost så ska få vacker färg. Servera med en sallad och/eller värmda ärter.

 

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s