Saffransdoftande ugnsfisk och gammaldags chokladpudding blir en god söndagsmiddag

Söndagsmiddagen är en härlig avslutning på helgen. Jag hoppas verkligen att folk fortfarande försöker äta traditionell söndagsmiddag tillsammans – det är verkligen en mycket gemytlig upplevelse som stärker familje- och vänskapsband och som ger minnen för livet. Jag kan än idag bli lyrisk vid tanken på söndagsmiddagarna i mitt föräldrahem. Kalvstek eller ugnsstekt fläskkarré med gräddsås och pressgurka, pepparrotskött, persiljejärpar… Till efterrätt chokladpudding, fruktsallad eller någon annan klassisk dessert från förr. Det vattnas fortfarande i munnen.

Det allra finaste med söndagsmiddagen var dock umgänget. Att samlas kring bordet, hela familjen, och äta gott i lugn och ro och låta måltiden ta tid. Idag pratar vi ofta om hur exempelvis italienarna samlas kring måltiden och äter och njuter tillsammans – ungefär som om det skulle vara något nytt och okänt för oss. Men så är det ju inte. Vi har precis samma slags tradition, och det är dags att uppmärksamma den lite mer aktivt tycker jag.

I morgon blir det fisk till söndagsmiddag här. Eftersom jag fortfarande har saffran kvar sen julbaket så får den dofta saffran. Till dessert – en gammaldags chokladpudding, som på mormors tid. Den går fort att koka, men ska stå kall i minst tre timmar före servering så gör den i god tid!

Saffransfisk

Receptet är lagom för 4.

600 g vit fiskfilé, t ex torsk (färsk eller upptinad)
1/2 tsk salt
svart- eller vitpeppar
1 fänkål, tunt strimlad
1 liten purjo, finstrimlad
1/2 g saffran (1 kuvert)
1 msk smakneutral matolja
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
(ev cocktailtomater)

Gör så här: Lägg fisken i en ugnsfast form och salta och peppra. Fräs fänkål och purjo med saffran i oljan i en gryta tills löken blivit mjuk. Häll i vin, grädde och vatten och smula i buljongtärningen. Låt såsen puttra några minuter.

Häll såsen över fisken och garnera, om du vill, med cocktailtomater. Tillaga mitt i ugnen i 20-30 minuter och servera med ris eller pressad potatis och en sallad.

Gammaldags chokladpudding

Den här chokladpuddingen är en klassisk söndagsdessert. Den blir blank och lite ”dallrig” och stjälps upp på ett fat. Servera med vispad grädde. Färska bär är också gott till. OBS! Den måste göras i god tid eftersom den ska stå kallt i minst 3 timmar före servering. För 4 behöver du:

5 dl mjölk (3%)
2 msk strösocker
3 msk maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao

Gör så här: Vispa ihop mjölk, socker, maizena, vaniljsocker och kakao i en vid kastrull. Koka upp under omrörning tills det tjocknar. Låt sjuda 3-5 minuter – vispa hela tiden så det inte fastnar i botten. Häll upp smeten i vattensköljda puddingform (sockerkaksform går också bra) eller i fyra portionsformar och låt kallna. Täck med plast och ställ i kylen minst 3 timmar. Stjälp upp och servera med vispad grädde och eventuellt färska jordgubbar eller hallon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s