Ibland kan det vara svårt att reda ut begreppen om Halloween, förmodligen eftersom vi inte har någon lång tradition av att fira den helgen i Sverige. Vi firar förresten inte ens Allhelgonahelgen när resten av världen gör det – i vår almanacka ska ju Alla Helgons Dag firas den första lördagen i november, fast den i större delen av världen firas 1 november (och Alla Själars Dag den 2 november).
Själv är jag dock alltid noga med att Halloween inte ska krocka med Alla Helgons dag (som i år infaller den 3 november). Båda helgerna uppmärksammar de döda, men medan Halloween är en tid för fest är Alla Helgons Dag en tid för eftertanke och stillhet. Och medan vi gärna äter traditionella rätter från Irland och USA på Halloween så brukar jag alltid servera något klassiskt svenskt på Alla Helgons Dag. Gärna kalkon – och helst så som mamma anrättade den, med hasselbackspotatis till. Till efterrätt blir det gott med en gammaldags chokladkräm.
Ugnsstekt kalkon
Observera att kalkonen måste tas ut ur frysen i god tid – den tar ett dygn på sig att tina i rumstemperatur (två dygn i kyl)
1 kalkon (4-5 kg)
1 stor stekpåse
200 g rumsvarmt smör
½ dl soja
5 kvistar timjan
5 kvistar salvia
½ msk salt
½ msk malen svartpeppar
Fyllning
2 klyftade äpplen
1 dl katrinplommon
5 kvistar timjan
1 dl vatten
Sås
Spad och fyllning från kalkonen
1 dl vispgrädde per person
Salt och svartpeppar
Gör så här: Värm ugnen till 175 °C. Hacka salvia och timjan. Blanda det rumsvarma smöret med soja, salvia, timjan, salt och peppar. Lossa försiktigt på bröstskinnet nerifrån och hela vägen upp mot halsen. Lättast är det att lossa på skinnet med händerna eller med en sked med undersidan mot skinnet så det inte går sönder. Stryk ut två tredjedelar av smöret mellan skinnet och köttet. Fäst eventuellt skinnet med ett grillspett längst ner för att undvika att det kryper upp. Smörj in resten av smöret över hela kalkonen.
Lägg stekpåsen på en ugnsfast plåt och lägg äpplen, katrinplommon och örtkryddor på botten. Häll på 1 dl vatten och placera kalkonen ovanpå frukten. Sätt en ugnsfast termometer i fågelns köttigaste del, förslut stekpåsen noga och ställ in kalkonen i ugnen. Stekpåsen ska inte nudda vid ugnens kanter. Ugnsstek kalkonen tills termometern visar 67 grader. Det tar ca 30-40 minuter per kg.
Ta ut kalkonen ur ugnen och klipp ett stort hål upptill i stekpåsen. Lyft försiktigt ur kalkonen ur stekpåsen och låt den vila i en halvtimme eller något mer, så att den behåller sig saftighet. Sila av spadet från stekpåsen i en kastrull och pressa igenom ungefär hälften av fyllningen ner i såsen. Vispa i grädde och låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Servera kalkonen varm eller kall. Häll gärna lite av såsen över det skivade varma köttet, så att det behåller saftigheten. Servera med potatisklyftor, gratäng eller hasselbackspotatis och en sallad eller kokt brysselkål.
Hasselbackspotatis
Receptet blir lagom för 4 personer men kan lätt dubblas om man är fler vid middagsbordet.
800 potatis, jämnstora
30 g smör
1 tsk salt
1 msk ströbröd
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor – men inte helt igenom. Det är lätt om man lägger potatisarna i en träslev.
Lägg potatisarna med den skivade sidan upp i en ugnsfast form. Smält smöret och pensla potatisarna, strö över ströbröd och salt och baka i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Gammaldags chokladkräm
En klassisk efterrätt som serverats i vår familj – och många andra – i generationer. Dags att återuppliva den! Till 4 personer behöver du:
8 dl mjölk
4 dl potatismjöl
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
3 msk strösocker
Gör så här: Häll alla ingredienserna i en gryta. Koka upp under ständig omrörning tills krämen tjocknar – den får inte koka utan vid först uppkoket ska grytan dras från plattan. Häll upp i en skål, strö på lite strösocker så att krämen inte skinnar sig, och servera ljummen eller kall med gräddmjölk.