Den klassiska svenska landgången…

Landgången är ett stycke svensk matkultur som tycks ha blivit mer eller mindre bortglömd i drivorna av ciabatta och baguette. Men en klassisk landgång är en lyxig festrätt som slår det mesta. Går att variera på en mängd olika vis, själv brukar jag – precis som min mamma på sin tid – fylla den med klassiska svenska smaker såsom leverpastej, ägg och ansjovis, räkor och ädelost. En alldeles underbar festmåltid till helgen, eller varför inte som en härligt festlig inramning på en alldeles vanlig vardag!

Landgång med svenska smaker

Här är ingredienserna till 1 landgång, som blir en förträfflig festmåltid till en person – bara att dubbla och öka på om du vill bjuda fler än dig själv på godsakerna! Servera med mineralvatten, kall öl eller ett glas gott rosévin.

1 skiva landgångsbröd 
smör 
1 hårdkokt ägg, skivat eller halverat
2-3 ansjovisfiléer
1 tjock skiva leverpastej, t ex pastejtårta
1 tjock skiva ädelost (t ex Kvibille)
1 skiva hårdost
1 skiva hamburgerkött
1 klick pepparrotsvisp
6-8 skalade räkor
majonnäs

Dessutom:

druvor, cocktailtomater, gurka, kiwi, oliver, dill, citron och lime till garnering samt tandpetare för att hålla allt på plats…

Gör så här: Bred smör på brödet. Spritsa en sträng av pepparrotsvispen i hamburgerköttet och rulla ihop. Förbered allt annat. Lägg sedan pålägget på landgångsbrödet i den ordning du önskar – garnera med frukt och grönt så det ser vackert och aptitligt ut. Stick gärna ner tandpetare i tomater och druvor och physalis för att hålla allt på plats. Servera och njut!

Tips! Variera landgången. Lägg till eller ta bort eller ”tematisera”. Gör en ostlandgång med olika sorters ost och oliver, druvor och annan frukt – eller en lyxig skaldjurslandgång med krabba, räkor och kräftstjärtar. Endast fantasin sätter gränserna! Smaklig måltid!

3 kommentarer

  1. […] Landgången är ett stycke svensk matkultur som tycks ha blivit mer eller mindre bortglömd i drivorna av ciabatta och baguette. Men en klassisk landgång är en lyxig festrätt som slår det mesta. Går att variera på en mängd olika vis, själv brukar jag fylla den med klassiska svenska smaker såsom ost, leverpastej, räkor och pepparrotsfyllt hamburgerkött. Till receptet >> […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s