Innan ordet klimatsmart var uppfunnet… levde folk klimatsmart!

Har du ätit fruktkräm på torkad frukt någon gång? Det gjorde vi ofta när jag växte upp – liksom det åts ofta även på mammas och mormors tid. Förr i tiden (och det är inte så värst längesen, bara några decennier) så åt folk nämligen det som var i säsong för årstiden – innan ordet klimatsmart var uppfunnet.

Vintertid åt man rotsaker och potatis som skördats under hösten, liksom höst- och vinteräpplen. På våren kom primörerna; hönsen började värpa, de första ärterna mognade, vårens fläderblommor skördades, små späda spenatblad växte fram i vårsolen… Tomater och gurka var sommargrönsaker, liksom jordgubbar, hallon, rabarber, blåbär, körsbär och lingon var sommarbär. Och så kom hösten, med träd som dignade av äpplen, krikon, plommon och päron. Det plockades, syltades och saftades så det stod härliga till.

På den tiden tog man till torkad frukt när man skulle koka en god fruktkräm på vintern. Katrinplommon, torkade äpplen, aprikoser – sådant fanns att tillgå och sådant användes flitigt till denna härliga klassiska dessert…

Gammaldags kräm på torkad frukt

250 g torkad frukt
7 1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1/2 dl vatten (till redning)

Gör så här: Lägg frukten i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt koka ca 10 min på svag värme. Tillsätt socker och låt krämen koka ytterligare 5 min. Rör ihop potatismjöl och vatten. Dra kastrullen från värmen och rör ner redningen. Ställ tillbaka på värmen och låt den få ett uppkok. Häll sedan upp i en skål och servera ljummen med kall mjölk eller gräddmjölk.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s