Skördetider – så tar du vara på allt det goda i naturens skafferi!

Just nu är det skördetid, och i alla tider har vi syltat och saftat, torkat och lagt in. Jag skulle nästan vilja påstå att det rentav ligger i människans natur att ta vara på det som naturen erbjuder i form av bär, frukt, svamp och grönsaker.

Många av de gamla sätten står sig fortfarande. Jag lägger till exempel fortfarande in gröna tomater precis som min mormor och hennes mor gjorde. Men det finns också en del mer moderna sätt. Här följer några tips!

Det finurliga syltsockret

Syltsocker är en utmärkt uppfinning som gör att man inte behöver oroa sig för hur sylten ska bli. Allt du behöver, samt en utförlig anvisning, finns i påsen, förutom bären förstås, och du får snabbt och behändigt en härlig sylt.

Den omistliga frysen

Jag brukar ofta tänka att om frysen hade funnits under min mormors tid så hade hon definitivt utnyttjat den just vid skördetiden!

Bär passar bra att styckfrysa, genom att breda ut bären på en plåt eller ett plastfat med bakplåtspapper. Lite socker gör att bären håller färg och näring bättre. När bären har frusit stoppar du in dem i en tät fryspåse eller –ask och så kan du plocka fram bär i den mängd man behöver under vintern.

Man kan också mosa bären färska med eller utan socker och frysa moset i lagom portioner för att senare koka sylt eller använda till pajer och andra bakverk. Smakar nästan som färska!

Även fruktbitar kan frysas styckvis, t.ex. tunna päron- och äppelskivor. Passar perfekt att använda till pajer under hösten och vintern. Du kan också skära frukten i bitar och förvälla, med eller utan socker, så att de går att mosa. Frys sedan in moset i fryspåsar och -askar för vinterns behov.

Förväll också rotfrukter innan du fryser dem. Skär dem i skivor, förväll i lättsaltat vatten och frys sedan in dem i lämpliga förpackningar.

Torka blir aldrig omodernt!

Torkning är en gammal metod som håller än idag. Den passar bra till tunna svampsorter som trattkantareller och liknande eller om man skivar tjockare sorter riktigt tunt, det bör inte vara tjockare skivor än ca 2 mm. Jag gör det ofta med Karl Johansvamp och det blir så bra! Funkar också på äpplen och päron.

Det finns enkla elektriska torkar att köpa och det underlättar förstås men det går jättebra även utan. Det viktiga är att det som ska torkas ligger luftigt, så använd gärna glesa korgar, stapla dem på varandra. Snabbast går det om du ställer korgen på något varmt ställe t ex, ovanpå kylskåpet eller över ett påslaget element.

Det går också att torka i vanlig ugn, om du har en ugn med så låga temperaturer som 50-70 grader. Lägg svampen glest på galler över en plåt, ställ in och lämna luckan på glänt. Brukar bli klart över natten.

Tänk på att det är viktigt att det torkade verkligen är torrt innan du förpackar det – annars möglar det och blir förstört. Torkad frukt ska vara läderartad och svampen helt torr och knappast väga något alls. Torkat ska förvaras mörkt, så använd antingen mörka glasburkar med tätslutande lock eller förvara de genomskinliga burkarna i ett mörkt skafferi. Frukt ska vara som läder och förvaras luftigt, kolla ofta så den inte börjar mögla! Örter ska gå lätt att smula. Svampen ska vara knastertorr och nästan inte väga någonting. Rotsaker ska vara helt hårda och lätta.

Klassiska inläggningar

Att lägga in frukt och grönsaker är en mycket gammal konserveringsmetod som aldrig blir omodern. Grönsaker, rotsaker, svamp eller frukt läggs i en lag t.ex. av ättika, socker och vatten. Man kan också göra lyxiga efterrättsinläggningar med frukt i sockerlag eller kanske i konjak. (Vem har väl inte suckat av njutning över päron i konjak..?)

Har du något bra tips på vad man kan göra med alla godsaker som finns omkring oss just nu? Kommentera gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s