Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Stuvad vitkål med baconlindad grillkorv

Lämna en kommentar

Visst kan man göra vardagsmaten både god och festlig – och utan att det kostar så mycket heller. Kål är en favorit i köket, och går att använda på en massa olika sätt. En riktig klassiker är stuvad vitkål. Stuvad vitkål passar till det mesta; servera den till köttbullar, falukorv eller bräckt skinka eller, som på bilden, till baconlindad grillkorv.

Stuvad vitkål (4 portioner)

500 g vitkål

½ l vatten med ½ tsk salt

Stuvning:

2 msk smör

3 msk vetemjöl

4 dl mjölk, helst 3%-ig

2 krm salt

1-2 krm vitpeppar

ev 2-3 msk hackad persilja

Gör så här: Koka upp vatten och salt i en kastrull med lock. Rensa vitkålen genom att ta bort fula blad och skära bort fula delar, dela den sedan och ta bort stammen. Skär vitkålen i klyftor och sen i strimlor, eller småbitar. Koka i vattnet under lock i ca 5 minuter.

Gör stuvningen genom att smälta smöret i en kastrull, röra i mjölet och sedan tillsätta mjölken lite i sänder under omrörning. Rör tills stuvningen blir jämn och klimpfri och låt den småputtra i ca 5 minuter. Tillsätt vitkålen och låt den få ett uppkok. Smaka av med salt, peppar och ev persilja och servera till valfritt tillbehör!

Stuvad vitkål är en klassiker! Här serveras den med baconlindad grillkorv men den passar till det mesta.

Stuvad vitkål är en klassiker! Här serveras den med baconlindad grillkorv men den passar till det mesta.

Tips! Vill du ”veganisera” den här klassiska rätten – välj mjölkfritt margarin (eller olja) samt sojamjölk eller annat veganskt alternativ till stuvningen. Servera med sojakorv eller stekt quornfilé!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s