Ännu mer matbröd i långpanna…

Jag har verkligen fått dille på att baka matbröd i långpanna. Det är ju så otroligt enkelt! Bara att sätta en del, jäsa, och sen välta ut i en smord långpanna och jäsa lite till…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAGrundreceptet till mitt långpannebröd innehåller 25-50 g jäst (den mindre mängden kräver något längre jästid men ger å andra sidan ett ännu mer aromatiskt bröd), 5 dl degvätska, 50 g matfett (eller ½ dl matolja) ½-1 msk salt, 12-13 dl mjöl och 1-2 msk honung, farin, socker eller sirap. Sen kan man variera nästan hur mycket som helst. Själv gillar jag att blanda olika mjölsorter, så jag gör gärna sånt här bröd när jag har många olika mjölsorter hemma. Som just nu; i mitt skafferi samsas grovt rågmjöl med dinkel, grahamsmjöl, vetemjöl och lite rågsikt – perfekt att blanda till ett härligt bröd!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIdag använde jag en helt vegetabilisk ris- och hasselnötsdryck från GoGreen som degvätska. I med ½ dl rapsolja och ljummade till fingervarmt. Smulade 25 g jäst i en degbunke, i med vätskan och rörde om tills jästen löste upp sig. Sen tillsatte jag 2 msk honung, ½ msk salt, 5 dl vetemjöl, 5 dl grahamsmjöl och 2 dl rågsikt samt ett par nävar skalade pumpafrön som råkade finnas till hands. Man kan också tänka sig hackade nötter, lite russin, rårivet äpple eller vad man nu gillar för något.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAJag arbetade degen smidig, lät den jäsa till dubbel storlek under bakduk – det tog en dryg timme på grund av den mindre jästmängden. I med bakplåtspapper i en långpanna, och sen i med degen – bara att välta i och platta ut. Sen skårade jag brödkakan i lagom stora bitar och strödde lite grahamsmjöl över och lät jäsa på plåten medan ugnen blev varm (225 grader) – det tog ca 20 minuter.

Brödet gräddade jag i mitten av ugnen i ca 35 minuter, och lät sen svalna under bakduk. Underbart gott varmt med smör som smälter lite, och kanske ett par ostskivor – varm choklad till är inte fel nu när hösten börjar göra sig påmind… Sen är det ju alltid härligt att ha lite hembakat matbröd i frysen att ta fram till frukosten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s