Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Sensommar med kaffekalas – och Selmakakor på kakfatet

Lämna en kommentar

Sensommaren är här, och visst är det en härlig tid! Varmt, skönt och med de mörka, lena augustikvällarna att njuta av… Och vilken sommar det har varit! Strålande sol och fantastiskt väder nästan varenda dag!

Så här års passar det bra att bjuda till kaffekalas, tycker jag. Vare sig man har egen trädgård, en liten balkong eller ”bara” ett mysigt kök så känns det fint att ta vara på det sista av sommaren och bjuda vänner och grannar på fika!

Själv har jag – äntligen – hittat min mosters recept på Selmakakor, så det bakade jag igår. Passade på att använda min mammas gamla kaksprits från 50-talet, fantastiskt lätt att använda och kakorna blev jättefina!OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERABäst av allt är förstås att selmakakorna blev lika goda som jag mindes dem från barndomen! Här är receptet!

Selmakakor

150 g smör
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
ev karamellfärg

Smörkräm till fyllning:
2 msk smör
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk kakao

Blanda alla ingredienserna till degen – för hand eller i matberedare – och låt vila kallt en stund. Spritsa sedan ut degen i längder på smord eller bakplåtpappersklädd plåt. Korta längderna till ca 5 cm och forma till S-liknande ”ormar”. OLYMPUS DIGITAL CAMERAGrädda kakorna på 200 grader i ca 5-8 minuter och låt kallna. Rör sedan ihop smörkrämen och lägg ihop kakorna två och två, med fyllningen emellan. Förvara i kyl eller frys. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s