Peach Melba – läckert på 70-talsvis

Inspirerad av den supergoda banankakanMin Lilla Kokvrå antar jag  nu utmaningen från Söta Saker och bjuder på en klassisk sötsak från 1970-talet. Det finns ett helt gäng att välja på – kaffebröd av olika slag och desserter som man idag minns med nostalgi och ett litet sting av saknad. Chokladpudding med vispad grädde. Fruktsallad. Konserverade päron med glass. Marängsviss. Och så hittade ju ”ugnsglassen” hit – i alla fall hem till oss – den fantastiskt fina desserten Glace Au Four.

Fast 70-talet för mig är nog ändå Peach Melba. Inte för att desserten uppfanns då (den har gamla anor) men det var då den hittade vägen hem till vårt dessertbord. I själva verket åt mamma, pappa och jag  den första gången på en restaurang i London men mamma var ju inte sen att hitta ett recept.

Peach Melna skapades någon gång på 1890-talet av den franske kocken Auguste Escoffier på Londons berömda Savoy Hotel till den australiensiska sopranen Nellie Melba. Nellie Melba lär ha varit i London och sjöng i en uppsättning av Wagners Lohengrin och desserten skapades till en festlig middag då sopranen skulle hyllas lite extra.  Ljuvligt god är den i alla fall, denna glasscoupe med persikor och hallonsås. Helst ska  den förstås göras på färska persikor, men är det 70-tal så är det – i det här receptet används konserverade och det är jättegott, det också! För 4 personer behövs:

8 persikohalvor (konserverade från burk)

½ l vaniljglass
200 g hallon
½-1 dl florsocker efter smak

Sockerlag:
3 dl vatten
1 dl socker
1 vaniljstång

Gör så här:

melbaSkrapa ur vaniljstången. Koka upp vatten, socker, vaniljstången och de urskrapade fröna. Rör om och se till att sockret löser sig. Lägg i persikohalvorna en liten stund, sjud någon minut och ta sedan upp och låt svalna.

Mixa eller mosa hallonen men spara några till dekoration. Pressa dem genom en finmaskig sil så du får en puré. Rör ner florsocker efter smak.

Fördela vaniljglassen i dessertskålar, lägg på persikorna och täck med hallonpurén. Eller varva glass med persikor och häll hallonsåsen över. Garnera varje portion med ett par hallon.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s