Frossa i rabarber!

Publicerad av

Just nu är rabarbern riktigt fin – underbar i kräm och paj – en verkligt klassisk köksväxt! Själv plockar jag den i ett litet strövområde i närheten av där jag bor, dit den spritt sig och numera frodas vilt, men den finns också att köpa i butik förstås, ofta till ett bra pris. Jag använder den gärna till paj, och allra helst smulpaj som är jättegott och dessutom lättbakat! Sockerfri (men precis lika god) blir den om du byter ut strösockret mot motsvarande mängd Stevia Vital Steviasocker. Ca 1 msk brukar jag ta för att matcha 1 dl socker, men man kan ju prova sig fram!

3-4 30 cm långa stora stjälkar rabarber

1 dl strösocker (eller 1-2 msk SteviaVital Steviasocker)

2 tsk vaniljsocker

ev 1 msk potatismjöl

Till smuldegen:

3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl)

2 msk strösocker (eller 1 tsk SteviaVital Steviasocker)

150 g smör

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj rabarbern – om den är grov kan du också skala den med potatisskalare. Skär rabarbern i små bitar, ca 1 cm stora, och lägg dessa i en smord ugnssäker form så att hela botten täcks. Strö över sockret och vaniljsocker och rör om – rör eventuellt också ner potatismjölet som gör att rabarbern saftar sig mindre.

Blanda ingredienserna till smuldegen i en skål eller matberedare – nyp ihop (eller kör i matberedaren) till en smulig massa. Täck rabarbern med smuldegen och grädda i ugnen tills den fått guldbrun färg och rabarbern blivit mjuk – ca 25-30 minuter. Servera med halvsmält vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

Tips! Byt ut rabarbern mot bär eller annan frukt!

OBS! Vill du veta mer om SteviaVital – kika då på min testsida!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s