Sommarfika med läckert och lättbakat i långpanna!

För en tid sedan skrev jag om min mosters kaffekalas som, förutom en underbart lummig trädgårdsmiljö, också brukade bjuda på en massa goda kakor och bullar. Idag återvänder jag till de somriga trädgårdskalasen och till en av barndomens absoluta favoritkakor, nämligen Godbitar.

Varifrån receptet ursprungligen kommer ifrån har jag ingen aning om, men när min moster bakade dessa blev faten snabbt länsade… Prova dem du också – gärna i syrenbersån…

4 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

300 g smör

1½ tsk bakpulver

15 sötmandlar, grovhackade

2 msk pärlsocker

lite smör till långpannan

Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret och rör ihop det med sockret. Vispa i äggen ett i sänder omväxlande med mjölet. Spara lite mjöl som du rör ihop med bakpulvret och häll i detta sist!

Moster Brittas Godbitar är ingenting för kalorijägare – men ack så goda till sommarens fikastunder…

Häll smeten i smord långpanna (ca 40×30 cm) och bred ut den så den blir slät. Strö över hackad mandel och pärlsocker och sätt in långpannan mitt i ugnen. Grädda i ca 25-35 minuter eller tills kakan blivit genomgräddad. Låt svalna i långpannan under duk och skär sedan i sneda rutor.

5 reaktioner till “Sommarfika med läckert och lättbakat i långpanna!”

 1. Hm.. testade nyss detta recept. Blev dock inte bra tyvärr. Tog ut dom ur ugnen efter 17 minuter men dom blev ändå hur torra som helst. Smakat ingenting och ser inte speciellt roliga ut. Vet inte vad jag gjorde för fel… 😦

  Gilla

  1. Så synd! 😦 Mina blev jättegoda, precis som mormors. Men testa det här receptet istället då:
   Blanda 2 msk Steviasocker med ½ tsk salt, ½ tsk bakpulver och 5½ dl vetemjöl i matberedaren (eller i en bunke). Blanda ihop och tillsätt sedan 250 g smör. Kör tills du får en grynig deg (eller, om du inte gör den i matberedaren, blanda med händerna eller en gaffel). Tillsätt då en äggula och 2 tsk flytande vaniljextrakt eller 2 msk vaniljsocker och blanda tills degen blir smidig och fin. Låt den vila i kylen någon timme. Sätt ugnen på 175-200 grader och rulla bollar av degen, storlek bestämmer du själv – jag tycker de här blir väldigt goda om de är lite större av ”amerikansk” modell. Tryck till med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Hoppas det blir bättre!!

   Gilla

  2. Nu svarade jag ju på alldeles fel inlägg – jag fick för mig att den här kommentaren var till vaniljkakorna med Steviasocker… När det gäller de här långpannerutorna är det nog så att det kan variera en hel del beroende på vad för slags ugn man har, det enda rådet jag kan ge är att prova igen och ha lite lägre värme och kanske lite kortare gräddningstid. Risken finns att de blir hårda annars, och kanske till och med torra, och så ska de ju inte vara!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s