Från mormors receptbok: Böcklingpanna för två!

Publicerad av

Jag älskar att titta igenom min mormors och min mosters gamla receptböcker och tidningsurklipp. Vilken tur att min mamma var smart nog att ta hand om dem när hennes mor och syster gick bort! Visst är en del recept förlegade och svåra att omvandla till dagens matvanor – men förvånansvärt många rätter är otroligt fräscha och lättlagade. Som den här böcklingpannan för 2 personer, till exempel, urklippt ur en gammal veckotidning från 1950-talet:

4 hela böcklingar

1 gul lök

smör att steka i

1 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)

2 msk kaviar (typ Kalles)

2 hårdkokta ägg

dill

Rensa och filéa böcklingarna. Skala och hacka löken. Fräs löken i lite smör i en stor stekpanna tills den mjuknar. Lägg böcklingarna ovanpå löken. Blanda grädde och kaviar och häll över böcklingen. Lägg på lock och låt böcklingpannan puttra på svag värme i omkring 5 minuter. Strö över de hårdkokta äggen samt dill och ät böcklingpannan med nykokt potatis. Underbart gott i all sin enkelhet – som lunch eller en enkel middag!

 

4 kommentarer

    1. Det som står i originalreceptet från 50-talet är rökt kaviar, men mormor använde alltid Kalles (den kom 1954). Och Kalles var f ö den första rökta kaviaren som såldes, om jag inte misstar mig, så det är nog inte så märkligt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s