Julgodis på gång – vilket är DIN favorit?

Publicerad av
Romkulor som smälter i munnen - favorit från förra årets gottebord!

Idag ska det göras julgodis här hemma. Förutom knäcken, som jag ju alltid kokar, tänker jag rulla små läckra ”snöbollar” av vit choklad och kokos samt choklad-och mandelbollar. Recept och bilder kommer inom kort!

En favorit från i fjol är de vita romkulorna – så underbart goda att de smälter i munnen! Receptet hittar du här!

Frågan är vad jag ska göra för knäck i år… Till adventsfesten kokade jag solrosknäck, så nu står valet mellan messmörsknäck och vanlig gammaldags knäck på mormors vis. Jag lutar nog åt knäck med messmör i alla fall, den är så otroligt god!

Ett annat godis som jag funderar på att göra till jul är Treacle Toffee. I England kokas den av tradition till Halloween och Guy Fawkes day, men den här hårda och knäckiga kolan passar förstås lika bra till jul. Den är jättegod så har du aldrig kokat den är det verkligen dags!

Igår kom en kommentar från Hanna-Mia, med ett recept på en chokladkola som verkar underbart god – den står också på listan över sånt som måste göras till julens gottebord:

100 gr milda, 3 msk kakao, 3 1/2 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl sirap, 2 dl vispgrädde och 2 msk glukos eller honung.

Smält milda i en stor kastrull och rör ned övriga ingredienser. Koka utan lock till 125 grader eller till det klarar kulprovet. Rör då och då. Häll upp i en liten långpanna (smord eller klädd med bakplåtspapper) och låt kallna. Skär eller klipp i bitar och klä med papper.

Mmm, det vattnas redan i munnen…

Sen ska här också lagas sockerfritt godis förstås, det gör jag alltid eftersom vi har diabetiker i familjen. I år blir det bland annat torkad frukt (t ex aprikoser, fikon, torkade äppelringar, torkad ananas…) doppad i fin mörk (sockerfri) choklad. Enkelt, gott och lätt!

Torkade aprikoser blir finfint julgodis doppade i choklad!

Man kan också göra en god nötbräck med sockerfri choklad. Bara att hacka nötter av valfri sort (gärna flera sorter) och breda ut på en plåt. Sen smälter du sockerfri choklad (mörk eller ljus, det du gillar bäst!) i vattenbad. Häll den smälta chokladen över nötterna, låt stelna och bryt sedan i bitar. Jättegott!

Vilket är DITT favoritgodis till jul? Släng in en kommentar och berätta, gärna med recept till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s