Matmamman

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

En doft av saffran gör advent lite mysigare…

Lämna en kommentar

Snart, snart...

Nu är det äntligen dags att putsa fönster och ta fram julstjärnor och adventsstakar. Så härligt! Jag älskar verkligen den första söndagen i advent – så mycket att jag till och med gillar städningen som föregår den… Och i morgon blir det fönsterputs och städning mest hela dagen, innan jag ska ner i källaren och hämta upp adventslådorna där allt det vackra legat vilande under året. Sällan köper jag något nytt pynt – jag tycker mer om att ta fram det gamla kära – och allra helst sådant som fanns i mitt föräldrahem när jag växte upp. Den gamla ”proletärstjärnan” som den kallas är en kär vän som sprider ett underbart sken i fönstret. Fast egentligen heter den Tindra Kristall, och var den första massproducerade adventsstjärnan. Underbar och tidlös!

Lättbakad saffranskaka blir fint till adventskaffet!

Och så ska jag baka förstås. Det hör liksom till, tycker jag, och eftersom jag ska ha några vänner hemma på glöggfika i början av nästa vecka blir det nog några sorter. Men även den som inte har tid eller lust att ställa till med storbak inför helgen kan lätt fixa till en doft av advent på enkelt vis – till exempel genom att baka en härlig saffranskaka. Doften av saffran gör helt enkelt advent lite mysigare! Här är en enkel och lättbakad variant som lätt kan bli diabetikervänlig om man byter ut sockret mot valfritt strösötmedel i samma mängd:

Vispa 3 ägg med 2 dl socker eller sötningsmedel. Smält 100 g smör och låt svalna lite. Rör ner 1 dl filmjölk (eller vanlig mjölk) i det smälta smöret och rör ner detta i äggblandningen. Häll i en påse saffran och rör om. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonatoch tillsätt i smeten. Om äggen är väldigt stora kan du behöva blanda i ytterligare ½ – 1 dl mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 1½ liter och grädda på nedersta falsen i ca 35-40 minuter.

Härlig saffranskaka - här bakad med sötningsmedel istället för socker. Det gör att den kan sjunka lite, men den är lika god ändå!

Tips! Blanda ner en näve russin eller syltade apelsinskal i smeten, det blir jättegott!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s