Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Ankarstock och Upplandskubb

3 kommentarer

Jag älskar de klassiska svenska limporna. När jag tänker på min mammas sirapslimpor och de fina skrädda kakorna bakade på rågsikt vattnas det i munnen… Jag menar, det är hur gott som helst med en knaprig ciabatta med salami och brie men ibland kan jag bli alldeles vansinnigt sugen på en alldeles vanlig rågsiktskaka med ost eller leverpastej.

Ett annat gott klassiskt svenskt bröd är Upplandskubben. Det är, såvitt jag vet, inte något särdeles gammalt recept utan sägs ha uppkommit på 1920-talet. Vad som är speciellt med det är att det kokas och jag skulle kunna tänka mig att det blev väldigt populärt i samband med att många landsortsbor flyttade in till städerna och kanske hamnade i små lägenheter och hyresrum med bara en kokplatta istället för spis med bakugn. Oavsett vilket är det ett oerhört gott och hållbart bröd som smakar ljuvligt och minner om forna tider!

3½ dl fingervarmt vatten

50 g jäst

1 dl sirap

knappt 1 tsk salt

5-6 dl rågmjöl

5-6 dl vetemjöl

eller

10-12 dl rågsikt

Rör ut jästen i lite av vattnet och rör sedan ner resten av vattnet samt sirap och salt. Rör ner mjölet – först rågmjölet och därefter vetemjölet. Arbeta degen smidig.

Smörj och mjöla en hög flaska/burk med raka kanter med ungefär 2 liters volym. I mitt recept ska det vara en mjölkflaska, men det är ju inte så lätt att hitta, så man kan t ex tänka sig en emaljerad 2-litersflaska eller en stor plåtburk. Viktigt är att det finns ett lock till burken!

Lägg i degen och låt den jäsa tills flaskan/burken fylls – det tar ett par-tre timmar, kanske något mer. Sätt på locket och låt sedan degen koka i vattenbad uppe på spisen i 4 timmar. Sätt också lock på grytan med vatten.

Stjälp upp brödet. Klyv sedan brödet i fjärdedelar. Brödet passar till allt, och går utmärkt att frysa.

Även Ankarstock är ett klassisk svenskt bröd; ett grovt och mörkt rågbröd med smak av farin. Passar perfekt med en god ost till en kopp te!

Ankarstock med ost passar perfekt till en kopp te eller kaffe!

Ankarstock är ett bröd med mycket gamla anor och nämns i skriftliga dokument redan på 1600-talet. Att det kallas just Ankarstock beror på att det hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.

I mitten av 1700-talet infördes ankarstocken som det militära brödet framför andra. Till en början bakades bröden på Kronans bageri i Stockholm och recepten hölls hemliga för allmänheten, men när det blev krigssituationer hann inte Kronobageriet baka tillräckligt och då fick stadens invånare också leverera bröd, vilket så småningom gjorde att brödet kom ut till allmänheten. Och det ska vi sannerligen vara tacksamma för! Det tar visserligen sin tid att baka men är väl värt besväret!

Dag 1

1 dl aktiv rågsurdeg
7 dl vatten
12 dl fint rågmjöl

Blanda alla ingredienserna och låt stå över natten.

Dag 2

2½ tsk salt
¾ – 1 dl mörk sirap
3 dl fint rågmjöl
7 dl vetemjöl

eller

10 dl rågsikt

Blanda alla ingredienserna i surdegen och arbeta samman till en smidig deg. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta längder. Lägg i smorda formar och låt jäsa i ungefär en timme under bakduk. Värm under tiden ugnen till 175 grader. Grädda bröden på nedersta falsen i en dryg timme. Låt bröden vila under bakduk till nästa dag. Går utmärkt att frysa!

Nygräddat från Utöbageriet; Ankarstock, gruvknalle och Utölimpa

Många bagerier bakar naturligtvis också de här klassiska bröden – på Utö bageri kan man till exempel köpa den mest fantastiska Ankarstock. Sonen var på Båtmässan i helgen och köpte en hel kasse med goda limpor från Utöbageriet, både Ankarstock, Gruvknalle och den fina Utölimpan. Det blev mycket gott att provsmaka – och även att fylla frysen med förstås!

Utölimpan kan man också baka själv. Här hittar du ett recept på detta fina matbröd. Och vill du veta mer om Utö Bageri hittar du det här. Sidan är i skrivande stund under bearbetning men förhoppningsvis fungerar den snart igen!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

3 thoughts on “Ankarstock och Upplandskubb

 1. Detta recept har mycket litet att göra med Upplandskubb, som sedan augusti 2014 är en Skyddad Ursprungsbeteckning inom EU.

  http://www.upplandskubbensvanner.se

  Gilla

  • Hejsan Fredrik!

   Det var ju fantastiskt roligt att Upplandskubb blivit en skyddad produkt inom EU. Men nu är det förstås så att det har bakats Upplandskubb i de svenska stugorna långt innan någon kom på att man skulle ursprungsskydda brödrecept, och benämningar på limpor, och i likhet med andra bröd finns det många olika varianter. Just detta recept kommer från en receptbok daterad 1928 långt innan både du och jag och Upplandskubbens vänner såg dagens ljus. I mormors gömmor hittade jag ett annat, daterat 1911, i min mammas bakbok från hushållsskolan ytterligare ett som hennes hushållslärarinna skrivit ner 1946. De har väldigt mycket gemensam men det finns också detaljer som skiljer dem åt.

   Jag anar av din något frostiga kommentar att du stör dig på att jag publicerat ett recept på Upplandskubb. Nu är det förstås publicerat långt innan den 25 augusti 2014, så egentligen borde det inte bekymra dig och föreningen, men om det är så att det på något sätt strider emot lagen så får du höra av dig igen och säga till. Då kan jag enkelt döpa om brödet till något annat, samt påpeka att det ursprungligen hette Upplandskubb i originalboken, men att föreningen Upplandskubbens vänner skyddat varumärket så att andra recept än deras eget inte längre får publiceras. Det är inget besvär alls! Men det ska säkert inte vara nödvändigt, eftersom skyddet gäller bröd till försäljning, inte bröd som bakas för husbehov.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s