Charlies hot sauce i två supergoda varianter

Hot sauce passar till det mesta, här till brunch med ägg och korv.

Hot sauce passar till det mesta, från äggrätter till grillade hamburgare. Och det finns gott om varianter att välja mellan i butiken. På bilden till vänster syns en portugisisk piri piri-sauce (saluförs bl a på City Gross) och en het och fruktig habanerotabasco som finns i de flesta livsmedelsbutiker.

Till höger i bild tronar sonens hemlagade hot sauce – en suverän sås lagad på jalapeño. Mycket smak och styrka utan alltför mycket hetta – suveränt god inte minst till alla rätter från det mexikanska köket. Inte är den svår att göra heller. Det enda man behöver tänka på är att ta det lite försiktigt när man hackar chilifrukterna – använd plasthandskar!

Charlies hot sauce

Dela 3-5 jalapeños på längden och ta bort membran och frön. Finhacka och lägg i matberedare. Tillsätt ½ hackad gul lök och 2-3 vitlöksklyftor. Mixa alltsammans. Tillsätt en burk krossade tomater, 1½-1 tsk cayennepeppar och 1-2 tsk salt. Mixa blandningen slät.

Sjud blandningen i en stekpanna med höga kanter en stund – den ska inte koka utan bara sjuda på mycket låg värme. Häll upp såsen på flaska. Vill du ha en tunnare sås går det bra att sila den innan. Häll i så fall upp såsen i en sil eller ett kaffefilter över en skål och låt stå till dess såsen droppat färdigt.

Charlies hot sauce

Samma recept går utmärkt att variera med piri piri, för en hetare och syrligare hot sauce. Byt då ut jalapeñofrukterna mot 1-2 piri piri. Låt också en skalad och skivad morot följa med i matberedaren. Morötter är bra för att neutralisera den mycket starka piri pirin en smula.

I övrigt gör du på samma sätt. Här rekommenderar jag dock att alltid sila av såsen innan du häller upp den på flaska, eftersom det lätt kan bli kvar små bitar av den mycket starka piri pirin annars.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s