Julens pepparkakshus!

Publicerad av

För många är det ett måste nu till jul, det väldoftande lilla pepparkakshuset. Och visst pryder det sin plats på julens gottebord, vare sig man köper ett färdigt och monterar ihop eller bakar sitt eget från grunden. Men har man inte tid och ork kan man ju baka små söta pepparkakslyktor istället. Bara ta ut små stjärnfigurer eller hjärtan ur en färdig pepparkaksdeg, sätta ihop med socker och vips har en vacker och väldoftande ljuslykta!

Själv brukar jag använda köpedeg till mina eftersom jag tycker den är så bra just till hus. Sen är det bara fantasin som sätter gränsen för bygget.

Pepparkakshuset pryder sin plats på julens gottebord!

Genom åren har jag funnit massor av inspiration och ”pepparkakshusglädje” på denna hemsida. Snyggare pepparkakshus än Gerdas, Åsas och Kalles får man leta efter! Kolla bara här och här! Men på sidan finns också söta hus för nybörjaren, som detta och det här.

Det går givetvis alldeles utmärkt att göra sin egen deg också. På Receptfavoriter har jag hittat detta recept. Har själv testat och det är mycket bra!

Ingredienser till Byggardeg till pepparkakshus:

Till ett medelstort pepparkakshus
 • 1 1/2 dl sirap
 • 2 dl socker
 • 75 g margarin eller smör
 • 1 msk ingefära
 • 1 msk kanel
 • 1/2 msk nejlikor
 • 2 dl mjölk
 • 1/2 msk bikarbonat
 • 12 dl vetemjöl
 • #Kristyr recept
 • 2,5 dl florsocker
 • 1 äggvita
 • 1 krm ättiksprit

Så här lagar du Byggardeg till pepparkakshus:

 1. Hetta upp socker, sirap, kryddor och fett i en kastrull. Tillsätt mjölk och låt svalna. Rör ihop mjöl och bikarbonat i en bunke. Slå över vätskan och blanda snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen tills nästa dag. Kavla större bitar med mjöl på smörpapper, skär ut väggar och baka i ca 10 minuter på 175 grader.
 2. # Kristyr recept
 3. Blanda samman i en bunke. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
 4. # Byggtips till pepparkakshus: Gör en skiss och ritning först. Ha glasyr och dekoration redo. Kom ihåg att bitarna kan finjusteras precis när de kommit från ugnen och ännu är varma. Låt delarna svalna. Gör i ordning en sats kristyr och dekorera delarna innan du sätter ihop dem. För sammanfogningen fungerar smält socker bra – cirka 4 dl borde räcka. Akta fingrarna då det är mycket hett. Doppa fogarna i sockret, sätt ihop och låt sockret stelna. Dekorera runt om med godis, bomull, florsocker eller vad man vill. Lycka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s