Adventsbullar

Små, goda vetebullar till adventskaffet

De här kalljästa vetebullarna kallas adventsbullar i vår familj. Med en fyllning av kardemumma och kanel – och bakade med äkta smör – blir de så goda att de smälter i munnen. Jag brukar göra dem i vanliga bullformar, men tar ibland av formarna innan jag serverar – det ser så läckert ut!

Du behöver:

200 g rumsvarmt smör
6 dl vetemjöl
50 g jäst
2 dl kall mjölk
2 msk strösocker

Fyllning:
100 g smör
2 msk råsocker
1 tsk vardera av kanel och kardemumma

Gör så här:

Finfördela det rumsvarma smöret i mjölet och rör sedan ut jästen i mjölken. Tillsätt sockret och mjölblandningen till mjölken och arbeta till en smidig deg – använd matberedaren om du vill, men det går enkelt även för hand.

Kavla ut degen till en rektangel och bred försiktigt på fyllningen. Du kan antingen blanda smöret med sockret och kryddorna eller breda på smöret över degrektangel och strö kryddor och socker ovanpå – det gör ingen skillnad på de färdiga bullarna.

Rulla ihop degen och skär centimetertjocka skivor av degrullen. Lägg i formar och låt jäsa i ungefär 2 timmar. Pensla med ägg och strö över pärlsocker (eller hackad mandel – eller båda delar) och grädda på 250 grader i omkring 10 minuter.

Läckert gott till kaffet…

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s