Gammaldags honungskaka

En av de godaste kryddor jag vet är ingefära. Den passar till det mesta. Den inlagda ingefära man får till sushi är ju bland det godaste man kan tänka sig. Själv kryddar jag ofta kotlettraden eller skinksteken med malen ingefära, det ger god smak och blir extra festligt. Och lite färskriven ingefära i den nypressade apelsinjuicen är riktig dundermedicin när man är förkyld!

Saftig gammaldags honungskaka

Framför allt använder man kanske ingefära i bakning, som i pepparkakor, mjuka kakor eller gingersnaps. Eller som i den här ljuvligt goda honungskakan som jag hittade i en av mammas gamla kokböcker. Den är tung, saftig och mycket hållbar – anpassad efter tiden innan frysboxarna – men passar lika bra att baka nu som då.  Själv använde jag matberedaren till den här kakan, men man kan givetvis lika gärna baka den ”för hand”!

Gammaldags honungskaka med ingefära

125 g smör

1 dl farinsocker eller råsocker

2 dl honung av valfri sort

3 medelstora ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk färskriven ingefära

Gör så här:

Kör smör och farin (eller råsocker) i matberedare tills det blir ordentligt blandat. Tillsätt sedan honungen och blanda lite till. Tillsätt äggen ett i sänder och kör ett par varv för varje.

Blanda mjöl och bakpulver i en skål och häll blandningen i matberedaren. Riv ner den färska ingefäran och blanda alltsammans till en smidig smet, som ska bli ganska fast. Häll i formen och sätt in i ugnen på nedersta falsen, och grädda i ca 45 minuter tills kakan är torr. Stjälp upp och låt kallna.

Kakan håller sig saftig och fin i flera dagar i skafferi, men går också utmärkt att frysa.

Kaffebordet dukat med kanelbullar och honungskaka

10 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s