Festbröd till påskens middagar

En vecka kvar till påsk, och nu blir det påskmat i matmammans kök. Helgen är lång och det finns tid både för en läcker vårkyckling, det klassiska påskalammet och ett härligt svenskt smörgåsbord i påskens tecken. Mycket går att förbereda förstås, särskilt bröd och bakverk, och det är ett trivsamt nöje att baka festbröd och goda kakor, tycker jag.

Ett gott brytbröd är fint till påskens middagar. Ett underbart gott och aromatiskt bröd blir det av detta enkla recept:

1 pkt jäst
6 dl ljummet vatten
salt
vetemjöl, ungefär 12-13 dl

Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt 1-2 tsk salt och häll i vetemjölet lite i sänder. Degen ska vara ganska kladdig och lös och den ska jäsa i två omgångar. Först en timme och när den jäst upp ska du fösa ihop den igen så att jäsningen börjar om. Just den långa jästiden gör brödet härligt aromatiskt och ger det en ovanligt god smak.

När degen jäst upp för andra gången välter du över den på en stor oljad plåt. Fös ihop den och försök få den så rund som möjligt – men bry dig inte om ifall den flyter ut för brödet ska ändå brytas eller skäras i bitar sedan och ingen kommer att tänka det minsta på utseendet eftersom det är så otroligt gott!

Jäs degen på plåten i ungefär 30 minuter – utan bakduk. Under tiden värmer du ugnen till 250-290 grader. När du sen sätter in brödet (i mitten) kan du gärna spraya kallt vatten i ugnen för att få lite varmluftseffekt. Dra också ner värmen till 150 grader.

Låt grädda i ungefär 45 minuter eller tills brödet blivit gyllenbrunt och fint. Brödet blir riktigt knaprigt på ytan men mjuksegt inuti, precis som de goda brödsorter man kan få i södra Europa. Låt svalna på galler utan bakduk och skär sedan i lagom stora bitar till påskens matfester.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s