Våfflor, våfflor, våfflor…

Idag är det våffeldagen. Fast så heter det ju inte egentligen. Den 25 mars är Marie Bebådelsedag, en kristen högtid som i vardagligt tal kallades Vårfrudagen. I folkmun förvanskades detta senare till Våffeldagen och så skapades en alldeles ny tradition av en gammal. Och det är verkligen en härlig tradition så här i början av våren, tycker jag. Och god!

Det finns fin frasvåffelmix att köpa i butiken, men för den som vill är det också väldigt enkelt att göra sin egen våffelsmet. Antingen kan man göra som min mamma alltid gjorde och grädda äggvåfflor, som blir härligt mjuka och goda med grädde och sylt. Ett bra recept hittar du här.

Eller så kan man vispa ihop sin egen frasvåffelsmet. Och man behöver alls inte göra den dyra smeten med vispgrädde i – i Vår kokbok finns ett mycket bra recept på enklare frasvåfflor med mjölk istället för grädde och de blir fantastiskt goda.

Så här gör man en smet som blir ungefär 8-10 våfflor:

Smält 100 g smör och låt svalna. Blanda 3 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver. Vispa i 2 dl mjölk till klimpfri konsistent, och sedan ytterligare 2 dl – sammanlagt 4 dl mjölk alltså. (Du kan, om du vill byta ut mjölken mot laktosfri mjölk eller havremjölk – och även ta hälften mjölk och hälften vatten). Häll sist i det avsvalnade smöret. Du behöver bara smörja våffeljärnet till första våfflan, sedan går det som en dans! Servera våfflorna med en god sylt och vispad grädde, eller vaniljkesella. Smaklig spis!

Våfflor smakar härligt till kaffe eller iskall mjölk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s