Koka en sensomrig skaldjurssoppa!

Så här i kräfttider passar det bra att koka en läcker skaldjurssoppa. Det är löjligt enkelt att koka en god skaldjursfond, och med kräftskalen från festen har du ju så att säga redan halva jobbet gjort.

Skal av ett kilo kräftor blir till en fin fond om du kokar dem i ½-1 liter vatten. Du kan gärna lägga i några lökklyftor och lite dill eller annat kryddgrönt i lagen och sen koka ihop alltsammans i en timme eller så. Då har du en fin stomme till en soppa som du sen kan bättra på med skaldjur, fisk, grönsaker – ja, nästan vad du vill. Och har du inte kräftskal till hands är det ju bara att köpa ett halvt (eller ett helt!) kilo räkor med skal och använda dessa istället.

Själv brukar jag göra skaldjurssoppa efter huvudet, och vilka ingredienser jag använder handlar mest om hur lat jag är. Här är ett enkelt, lättlagat och delikat recept för fyra-fem personer som passar utmärkt som sopplunch eller fin fredagsmiddag, tillsammans med vitt bröd och aioli (vitlöksmajonnäs):

½-1 l fond på kräftskal (fyll på med fiskbuljong på tärning om fonden blir mindre än 1 liter)

1 purjo

1 morot

en klick smör

3-4 msk vetemjöl

2-3 msk tomatpure

2-3 dl grädde

1 burk räkor i lag

1 burk kräftstjärtar i lag

salt, vitpeppar, cayennepeppar

Fräs finstrimlad purjolök och tunt skivad morot i smöret tills allt blir mjukt. Klicka i tomatpurén och låt den fräsa med en liten stund.  Pudra sedan vetemjöl över och rör samman. Späd med fonden och låt koka upp.  Tillsätt grädden och låt koka i fem-tio minuter tills soppan är lagom fyllig och tjock. Rör sedan ner skaldjuren i soppan – men häll först av lagen (den är inte god att blanda i!). Låt alltsammans bli genomvarmt men låt inte soppan koka mer, för då blir skaldjuren sega.

En god aioli gör du på nolltid. Gör så här:

Blanda 2 äggulor med 2 krossade vitlöksklyftor. Häll upp 1dl olja i ett mått. Ta sedan fram elvispen och sätt på högsta fart, och vispa äggen medan du droppvis häller i oljan (ju snabbare den rörs desto mindre risk att aiolin skär sig!).

Sedan smakar du av med en gnutta vinäger, lite salt och peppar. En del vill gärna ha lite fransk senap (1 tsk ungefär) men det är absolut inte nödvändigt!

Servera soppan med vitt bröd och klicka aioli i tallriken och njut!

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s