Dillkokta kräftor i ljum augustikväll…

Nu är det snart dags igen. I augustikvällens grönska, under månens sken, och med färgsprakande papperslyktor upphängda i trädgårdar och på balkonger invaderar de bygden. Jag talar om kräftorna förstås – de rödskaliga delikatesserna, serverade med krondill, smör och bröd och dessutom lilla nubben därtill. Som inte alltid är så värst liten. I många fall tycks alkoholkonsumtionen vara det viktigaste på hela kräftskivan. Men med eller utan sprit är kräftskivan en av de härligaste festerna på hela året.

Själv är jag måttlig med spriten.  Men kräftorna gillar jag, och det har jag alltid gjort, ända sen innan kräftpesten då jag och min familj själva fiskade upp dem.

Idag är det närmast omöjligt för många att komma åt att fånga egna kräftor. Efter kräftpesten har beståndet aldrig riktigt blivit detsamma, och även om läckerheterna finns i butik och saluhallar har de flesta av oss inte råd med det löjeväckande kilopriset på svenska kräftor. Vi får hålla till godo med turkiska, kinesiska eller amerikanska.

Tv:s snobbiga lyxkockar och andra besserwissrar påstår förstås att det knappast går att äta något annat än de svenska kräftorna; ja, de formligen grimaserar av avsmak när de tänker på frysdiskarnas kräftor, så pinsamt tillgängliga för alla och envar! Men givetvis är sådant rena skitpratet. För det går alldeles utmärkt att käka köpta kräftor.

Ett bra tips för den riktigt lyckade kräftskivan är att koka om de frysta kräftorna i ny fräsch lag. Massor med krondill, gott bröd och en läcker ost gör susen och du kan fira kräftsäsongen även om du varken har massor med pengar eller tillgång till egen kräftsjö. På balkongen, i trädgården, eller varför inte ute på gården tillsammans med grannarna? Servera med ost och smör och bröd, och varför inte en läcker ostpaj? Det här receptet räcker till 6-8 personer då det vankas buffé – som ensamrätt till 4.

 • 3 dl vetemjöl
 • 150 g smör
 • 3 msk vatten
 • 200 g lagrad ost (gärna grevé eller västerbotten)
 • 100 g parmesan
 • 3 ägg
 • 3 dl mjölk
 • vitpeppar samt riven muskotnöt

Gör så här:

 1. Tärna kallt smör och blanda det snabbt med mjöl och vatten i en bunke – eller använd matberedaren, det ger utmärkt resultat! Tillsätt gärna en gnutta salt och låt pajdegen vila en timme i kylen.
 2. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut pajdegen i smörad pajform och gör  små hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i fyra-fem minuter tills det får lite färg.
 3. Vispa ihop ägg och mjöl med lite salt och peppar efter behag. Blanda sedan i den rivna osten i äggstanningen och häll i pajskalet. Du kan också skiva osten och lägga den direkt i pajskalet och sedan hälla äggblandningen över.
 4. Grädda ostpajen tills all äggstanning stelnat, det tar omkring 30-40 minuter. Du kan prova om pajen är stel genom att ruska lite på den. Bäst smakar den lite ljummen.

Det finns inget bättre avslut på sommaren än en mysig kräftskiva i augustikvällens mörker – och ingen bättre förberedelse för den färgsprakande hösten…

Röd läckerhet!
Röd läckerhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s