Inlagd sommargurka till vintern!

Gurkan är billig så här års, och det är inte bara Västeråsgurka som blir god att lägga in. Även den vanliga slanggurkan kan bli till fantastiskt fina inläggningar. Det här receptet hittade jag i en gammal veckotidning och det gör jag varenda sommar sen ett tiotal år tillbaka:

1 kg slanggurka
1 gul lök
1 msk gula senapsfrön
2-3 dillkronor

3 dl vatten
2 dl ättikssprit
5 dl socker
2 msk salt

Skiva gurka och lök tunt, varva tillsammans med senapsfrö och dillkronor i burkar (jag tycker det blir bäst att lägga in i flera små burkar än i en stor).
Koka upp vatten, ättikssprit, socker och salt och häll det över gurkan. Förslut med lock medan lagen fortfarande är varm och förvara svalt. Den passar jättebra både till leverpastejsmörgås och till vinterns goda kalops!

Inlagd sommargurka
Inlagd sommargurka

7 kommentarer

 1. Detta låter som ett recept på ättiksgurka. Sommargurka för mig är mer som pressgurka, fast utan salt och press och med både dill och persilja.

  Gilla

  1. Det är ett recept på ättiksgurka. Av någon anledning brukar vi alltid kalla det för sommargurka – troligen för att det är en inläggning på slanggurka och inte västerås- eller asiagurka.

   Gilla

  1. Det funkar jättebra även utan krondill – det gör jag ofta. Då behöver man inte ersätta den överhuvudtaget tycker jag.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s